Volvo Cars_success-story_picture_0

Volvo Cars schakelt versnelling hoger in Vlaanderen voor de productie van elektrische auto’s 

De Zweedse autofabrikant Volvo investeert 150 miljoen euro in een upgrade van de huidige site in North Sea Port in Gent. De autobouwer wil van Volvo Car Gent een volledig geëlektrificeerde productiesite maken.  

De aankondiging lag in de lijn der verwachtingen want Volvo produceerde al de eerste en tweede volledig elektrische auto in Vlaanderen. Het merk was ook de eerste grote fabrikant van premiumwagens die volledig elektrisch ging. “De keuze om uit te breiden in Gent heeft met verschillende factoren te maken”, weet CEO Stefan Fesser. “Onze reis begon in 2018. Op een moment dat andere merken hun aandacht nog besteedden aan interne verbranding, schakelden wij over op elektrificatie met Gent als pioniersfabriek.” 

Pionieren in Gent 

Volgens Fesser was het een logische keuze van Volvo om te pionieren in Gent. “Hier produceerden we onze kleinere assortimenten, en die stonden als eerste op de lijst voor elektrificatie. Dus hebben we zwaar geïnvesteerd om onze vestiging in Gent te vernieuwen en over te schakelen naar een volledig geëlektrificeerde fabriek. Zo werden de zowel de eerste als tweede volledig elektrische Volvo auto’s in Vlaanderen geproduceerd. Onze fabriek geldt als pionier binnen de groep en we delen onze ervaringen met andere fabrieken terwijl we zelf vooruit gaan.” 

Naast de productie van de kleinere wagens, ziet Fesser nog enkele redenen waarom Volvo Gent koos voor het elektrificatie-experiment. “We hebben hier uiterst bekwame mensen en de site heeft een lange traditie van expertise. Zakelijk succes begint altijd met het hebben van de juiste mensen: gemotiveerde medewerkers die enthousiast zijn om bij te scholen en de transformatie aan te pakken. Dat gaat van ingenieurs tot arbeiders. Ook de strategische ligging was een grote troef. Het is gemakkelijk om afgewerkte producten van hieruit te verzenden via de grote havens, spoorwegen en wegen.” 

Innovatieve partnerschappen 

De site in Gent heeft nog meer troeven achter de hand. “Vlaanderen biedt ons de mogelijkheid om innovatieve en lonende partnerschappen op te zetten”, vult Fesser aan. “Zo is de UGent een van onze jarenlange partners voor stages, productontwikkeling en engineering. Maar we werken ook nauw samen met andere instellingen zoals incubators, onderzoekscentra en zelfs de stad Gent. Daarnaast is er een fijne samenwerking met North Sea Port Gent. Het is niet alleen een haven, het is ook een business hub en een platform voor partnerschappen. Vooral om duurzame alternatieven te ontwikkelen.” 

De Zweedse autofabrikant heeft nog meer grote ambities. “We willen onze leidende rol verder zetten op het gebied van elektrificatie. Ons doel op groepsniveau is om tegen 2030 volledig geëlektrificeerd en tegen eind 2025 klimaatneutraal te zijn, zowel in productie als voor onze klanten. Voor die doelstellingen is een groter en even ambitieus team nodig. Daarom nemen we in Vlaanderen nog eens 500 medewerkers aan, voornamelijk operatoren, supervisors en technici.” 

lees ook

Volvo Car Gent drijft productiecapaciteit elektrische auto’s op

Nominatie voor Investment of the Year 

De belangrijkheid van de investeringen blijft niet onopgemerkt. Flanders Investment & Trade nomineerde het bedrijf voor de 2022 Foreign Investment of the Year Trophy. In 2016 won Volvo Gent al een Lifetime Achievement Trophy. “Al meer dan 50 jaar is Volvo Cars een vaste waarde in het Vlaamse bedrijfsleven”, zegt Lothe Verstraete, adjunct-directeur Inward Investment bij FIT. “De knowhow, kennis en ervaring die hier al jaren wordt opgebouwd, zijn onbetaalbaar. De voortdurende investeringen bewijzen dat de auto-industrie een duurzame toekomst heeft in Vlaanderen.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.