Vanaf 2035 mogen er in Europa geen auto’s meer worden verkocht die CO2 uitstoten. Dat heeft het Europese Parlement dinsdagnamiddag met ruime meerderheid goedgekeurd.
Het is Europa menens om de klassieke verbrandingsmotor uit het straatbeeld te bannen. Gisteren gaven we al mee dat de Europese Commissie de CO2-uitstoot voor vrachtwagens tegen 2040 met negentig procent wil verminderen. Dinsdagnamiddag keurde het Europees Parlement een voorstel goed dat de verkoop verbiedt van auto’s die CO2 uitstoten. Het gaat om een maatregel voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen.
Klassieke motor naar het museum
Het akkoord trekt letterlijk een streep door de verkoop van auto’s met een klassieke verbrandingsmotor tegen 2035. Alle auto’s die vanaf dat moment worden verkocht, mogen geen CO2 meer uitstoten. In afwachting van het totale verbod moet de uitstoot van nieuwe auto’s tegen 2030 al met 55 procent zijn gedaald in vergelijking met 2021. De uitstoot van bestelwagens moet met de helft naar beneden. Die doelstelling geldt trouwens niet voor fabrikanten die minder dan 10.000 auto’s per jaar van de band laten rollen, schrijft Belga.
Tegenstanders van het voorstel waarschuwden voor banenverlies in de auto-industrie en duurdere auto’s. “Klopt niet”, zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. “De lopende kosten van een elektrische auto liggen al lager en binnen enkele jaren zal de aankoop ervan ook goedkoper zijn dan die van een auto met verbrandingsmotor. De Europese industrie moet concurrentieel blijven in deze transitie. Zeker omdat China tussen vorig jaar en eind dit jaar tachtig nieuwe modellen van elektrische auto’s op de markt brengt.”
lees ook
76 procent meer elektrische auto’s op Europese wegen
Fit for 55
De verordening over het beperken van de CO2-uitstoot is de eerste wet van het klimaatpakket ‘Fit for 55’. Dat pakket moet de uitstoot van broeikasgassen in de EU tegen 2030 met minstens 55 procent verminderen, ten opzichte van het niveau van 1990. Bovendien moet het pakket de EU op koers houden om tegen 2050 als continent klimaatneutraal te worden. Auto’s en lichte bestelwagens zijn goed voor ongeveer vijftien procent van de totale CO2-uitstoot. “Wegvervoer heeft nog altijd een groot aandeel en dit akkoord zorgt voor een klimaatvriendelijk en betaalbaar alternatief”, aldus Hilde Vautmans (Open VLD).
Het voorstel leidde binnen de Europese fracties tot onenigheid. Zowel de Vlaamse CD&V als N-VA parlementsleden namen afstand van hun fractie en stemden voor de deal. “Toch mogen we op vlak van energie niet weer de fout maken om al onze eieren in één mandje te leggen. We moeten blijven investeren in verdere innovatie en ook andere technologieën alle kansen geven”, zegt Johan Van Overtveldt (N-VA).
Tegenkanting
Het voorstel kon rekenen op een ruime meerderheid (340 tegen 279, met 21 onthoudingen). De tegenstanders spreken van een ‘strategische fout’. “Niemand betwist dat de elektrische auto een centrale rol zal spelen om onze CO2-uitstoot te verminderen. Maar alles inzetten op één optie heeft niets met strategische visie te maken”, aldus Duitstalig christendemocraat Pascal Arimont. Hij stemde dan ook tegen het voorstel, net als Les Engagés en Vlaams Belang.
Langs de andere kant toonde Sara Matthieu (Groen) zich tevreden dat de markt volledig elektrisch wordt en de verordening geen ruimte biedt voor synthetische brandstoffen. Tegen 2026 zal de Commissie de transitie naar uitstootvrije auto’s een eerste keer evalueren. In ons land vertegenwoordigen diesel- en benzineauto’s nog altijd meer dan negentig procent van het wagenpark. Al is de transitie ook hier ingezet. Zo maakte de federale regering er een doel van om alle bedrijfswagens tegen 2026 elektrisch te maken. De Vlaamse regering heeft de ambitie om de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor vanaf het einde van dit decennium uit te faseren.