Ev,Car,Or,Electric,Vehicle,At,Charging,Station,With,The

Aangenamer en efficiënter elektrisch rijden dankzij VUB-laadtechnologie

Wetenschappers van Epowers, een onderzoeksgroep die werkt in het VUB-onderzoekscentrum van MOBI, hebben een technologie ontwikkeld waarmee de actieradius van elektrische wagens sterk toeneemt, tot 1.000 kilometer met een beperkt aantal laadbeurten. Ze werkten ook aan de laadinfrastructuur, waardoor een laadbeurt niet langer duurt dan 10 minuten.

Wie dezer dagen met een elektrische auto op vakantie vertrekt, moet zijn reis goed voorbereiden om niet ergens onderweg zonder stroom te vallen. Misschien biedt de laadtechnologie van Epowers in de toekomst een oplossing. De onderzoeksgroep van de VUB zocht en vond een manier om de actieradius van EV’s te vergroten. “Die actieradius is in lijn met de slimme mobiliteit en het transport van morgen en met de visie van Mobility as a Service (MaaS)”, zegt onderzoeksleider  en VUB-professor Omar Hezagy. “Het is afgestemd op de behoeften van toekomstige klanten die lange afstanden willen afleggen met elektrische voertuigen.”

Samenwerken met autobouwers

 “Een efficiënte infrastructuur voor snelladen, met slim laadbeheer, speelt een cruciale rol om te voldoen aan de behoeften van bestuurders van elektrische voertuigen, aangezien ze een autonomie mogelijk maken van 1.000 kilometer met maximaal twee oplaadbeurten”, gaat Hezagy verder. “Onze onderzoeksgroep verricht hierrond baanbrekend onderzoek.” Voor de ontwikkeling werkt Epowers nauw samen met enkele grote spelers in de auto-industrie. “Het gaat om vooruitstrevende ontwerpen en ontwikkelingen op het gebied van vermogenselektronica en aandrijflijnen. Verder ontwikkelden we slimme groene energieoplossingen met intelligente controlesystemen voor de mobiliteit en het goederentransport van morgen.”

De onderzoeksgroep beschikt over nieuwe laadinfrastructuurconcepten met vermogens van 350kW of meer door te werken met geavanceerde en opkomende technologieën op basis van wide bandgap materialen, zoals SiC en GaN. “Onze laadtechnologie werkt met een voltage van 800 Volt, waardoor we de batterij van een elektrisch voertuig snel kunnen opladen, met een hoger rendement tot 98 procent. Dat is een verbetering van om en bij vier procent in vergelijking met conventionele laadinfrastructuur, wat een aanzienlijke energiebesparing betekent per jaar. Bovendien kunnen we dankzij onze tool voor laadbeheer de kosten aanzienlijk verlagen en het elektriciteitsnet minder belasten tijdens het laadproces.”

lees ook

In 2026 om de 60 km laadpalen voor elektrische wagens

De technologie van Epowers kan op relatief korte termijn op grote schaal worden toegepast in het wagenpark en op het laadnetwerk, waardoor reizen met de elektrische auto een stuk gemakkelijker, aangenamer en misschien zelfs goedkoper zal worden. Ze betekent ook een belangrijke stap voor de transportsector, waar steeds meer producenten van vrachtwagens resoluut kiezen voor elektrisch aangedreven voertuigen. De transportsector zelf nam tot nu een eerder afwachtende houding aan door een te grote onzekerheid in de logistieke keten, potentieel tijdverlies op laadpunten en te frequente stops op internationale trajecten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.