zonnepanelen zonne-energie

Wind en zon zijn voor het eerst de grootste energie opwekkers in Europa

Wind- en zonne-energie leverden in 2022 voor het eerst meer elektriciteit aan de Europese Unie dan welke andere energiebron dan ook. Dat blijkt uit een analyse van klimaat denktank Ember. 

Samen zorgden de twee hernieuwbare energiebronnen voor een record van ruim één-vijfde (22,3 procent) van de elektriciteit van de EU, een groter aandeel dan gas (19,9 procent) of nucleair (21,9 procent). Dit succes was te danken aan de grote hoeveelheid investeringen in nieuwe windmolens en zonnecellen

Dankzij de toename aan wind- en zonne-energie kon Europa de ‘triple crisis’ doorstaan die ontstond door beperkingen op de gasleveringen uit Rusland, een dip in hydro veroorzaakt door droogte en onverwachte nucleaire uitval.

Concrete cijfers tonen aan dat de zonne-energieproductie in heel Europa bijna een kwart steeg in 2022, waardoor Europeanen €10 miljard aan gasbesparingen konden realiseren. De cijfers van Ember tonen aan dat meer dan twee derde van Europa nieuwe records vestigde in de productie van zonne-energie, waaronder Nederland, Spanje en Duitsland.

Een blik op de toekomst

De investeringen in hernieuwbare energie nemen nog altijd toe. Daarom verwachten we dat ook het aandeel van wind- en zonne-energie zal blijven groeien gedurende 2023. Volgens voorspellingen daalt het opwekken van fossiele brandstof met maar liefst 20%. Dit is twee keer zoveel dan het vorige record dat in 2020 werd gevestigd. 

Onzekere tijden versnellen energietransitie

Het lijkt erop dat de beperkingen op gaslevering uit Rusland de overstap naar hernieuwbare energie hebben versneld in een tempo dat niemand had kunnen voorzien. 

Voordat Rusland Oekraïne binnenviel, haalde Europa een derde van zijn gas uit Rusland. Maar door het uitbreken van de oorlog beperkte Rusland de gaslevering aan Europa en werden er nieuwe EU-sancties opgelegd voor de invoer van olie en steenkool uit het land. Ondanks de onrust bleef de Europese gasopwekking stabiel in 2022 in vergelijking met 2021. De reden daarvoor was dat gas al in 2021 duurder was dan steenkool. 

lees ook

Europese productie van wind en zonne-energie overtrof voor het eerst die van aardgas

Dave Jones, Head of Data Insights binnen Ember meldt dat de turbulentie van de traditionele energiemarkten “ongetwijfeld de overgang van Europa naar elektriciteit heeft versneld”. Hij zegt: “Niet alleen zijn Europese landen nog steeds vastbesloten om kolen uit te faseren, ze streven er nu ook naar om gas uit te faseren. Europa snelt af op een schone, elektrische economie en dit zal volledig zichtbaar zijn in 2023. Verandering komt snel en iedereen moet er klaar voor zijn.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.