Wereldwaterdag@school - Sleidinge.1

24.000 leerlingen genieten van plantaardig ontbijt tijdens Wereldwaterdag 

Op woensdag 22 maart, ter gelegenheid van Wereldwaterdag, organiseerden 121 scholen een plantaardig ontbijt, apéro of lunch voor hun leerlingen. Alles samen namen ruim 24.000 leerlingen deel aan dit grootste plantaardige feest in Vlaanderen en Brussel.  

Door dierlijke producten in hun ontbijt of lunch te vervangen door plantaardige, sparen ze allemaal samen liefst 12 miljoen liter water uit. Voor vlees is er immers veel water nodig terwijl dit niet het geval is voor veel groenten en -fruitsoorten. Wereldwaterdag@school is een initiatief van Join For WaterGoodPlanetLAGO en BOS+. Eén van de scholen die deelnam aan het grootste plantaardige feest is de Gemeentelijke Basisschool Sleidinge. De 360 leerlingen kregen er ’s ochtends een groentepakket waarmee elke klas aan de slag gaat om een plantaardig apéro-moment voor te bereiden. 

Rechtstreeks en onrechtstreeks waterverbruik 

Dagelijks verbruikt elke Belg gemiddeld maar liefst 7.400 liter water. We verbruiken immers niet enkel rechtstreeks water aan de kraan, maar ook onrechtstreeks door bijvoorbeeld de kleding die we consumeren. Voeding is verantwoordelijk voor bijna de helft (47 procent) van onze watervoetafdruk. Maar niet voor alle voedingsmiddelen is evenveel water nodig. “We kunnen perfect gezond én heerlijk eten met een kleinere watervoetafdruk”, zegt Dries Moorthamers van Join For Water. “Als ieder van ons meer plantaardig gaat eten, verbruiken we samen jaarlijks al snel miljarden liters water minder. Dat is meer dan ooit belangrijk, want onze watervoorraden staan serieus onder druk.” 

Door in één maaltijd dierlijke producten te vervangen door plantaardige, wordt 500 liter water bespaard. Minder vlees eten betekent ook dat er minder houtkap nodig is voor het planten van veevoedergewassen. Bovendien helpen bossen op hun beurt om de watercyclus in evenwicht te houden. Reden te meer voor de ngo Join For Water, de organisaties GoodPlanet en BOS+ en de LAGO zwemparadijzen om met Wereldwaterdag@school de handen in elkaar te slaan voor een bewuster waterverbruik.  

lees ook

Belg verbruikt thuis twee keer meer water dan nodig 

GBS Sleidinge 

Wist je dat: 

  • er voor 100 gram kaas 318 liter water nodig is? 
  • er voor 1 kg rundsvlees 15.410 liter water nodig is? 
  • er voor 1 hamburger zo’n 2.400 liter water nodig is en voor een sojaburger ‘maar’ 380 liter? 
  • er voor 1 glas melk 210 liter water nodig is, terwijl er 45 liter water nodig is voor 1 glas sojamelk? 

“In verschillende lessen werd deze week aandacht besteed aan de waterproblematiek”, zeggen Christine De Baets en Fientje Thyssen, directie van Gemeentelijke Basisschool Sleidinge. “De apotheose volgde op woensdagochtend. De leerlingen kregen dan per klas een groentepakket mee waarmee ze aan het kokkerellen sloegen. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen zo ontdekken dat kleine aanpassingen in hun levensstijl een grote impact kunnen hebben op hun waterverbruik.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.