EV elektrische auto opladen

28 procent meer publieke laadpalen in 2022

Eind 2022 telde het Vlaamse Gewest exact 7.626 publieke laadpalen voor elektrische wagens. Dat is een verhoging met 28 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd door Statistiek Vlaanderen.

Vlaanderen telde op 31 december 2022 ruim 7.600 publieke laadpalen. Dat is 18 keer zoveel als in 2016, toen er ‘amper’ 430 publieke laadpunten te vinden waren. Het aantal publieke laadpunten steeg vorig jaar met 28 procent. Statistiek Vlaanderen maakte de cijfers vandaag bekend.

(ultra) snellaadpunten

De cijfers van Statistiek Vlaanderen geven aan dat zeven procent (526) van alle publieke laadpunten zogenaamde snellaadpunten zijn. Die laadpunten hebben een vermogen van meer dan 23 kilowatt (kW). Voor de meeste van die snellaadpunten ligt het vermogen zelfs een pak hoger, op 50 kW. Daardoor bedraagt de oplaadtijd slechts een halfuur. Van de 526 snellaadpunten zijn er 276 ultrasnellaadpunten. Bij die punten, met een vermogen vanaf 150 kW, kan de autobatterij in amper tien minuten voor tachtig procent worden opgeladen.

lees ook

Vlaanderen krijgt 10.789 extra publieke laadpunten

Het hoeft niet te verbazen dat de meeste publieke laadpunten in de buurt van steden terug te vinden zijn. Gent was in 2022 koploper met 705 publieke laadpunten voor elektrische wagens. Antwerpen blijkt een mooie tweede met 580 publieke laadpunten. Steden en gemeenten zoals Mechelen, Brugge, Leuven, Hasselt, Zaventem, Kortrijk, Aalst en Oostende hadden op het moment van de telling meer dan 100 publieke laadpunten op het grondgebied. Opvallend, elke Vlaamse gemeente telde vorig minstens één publiek laadpunt.

In vergelijking met de twee andere gewesten doet Vlaanderen het prima. Het Vlaamse Gewest telt veel meer publieke laadpunten voor elektrische wagens dan het Brusselse en Waalse Gewest samen. Eind 2021 was het Vlaamse Gewest goed voor tachtig procent van publieke laadpunten op het Belgisch grondgebied. Statistiek Vlaanderen beschikte nog niet over de aangepaste cijfers van 2022.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.