EV elektrische auto opladen

Half miljoen euro Brusselse steun voor uitrol (ultra) snelle laadpalen

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt 500.000 euro vrij voor de ondersteuning van elf projecten die de uitrol van snelle en ultrasnelle laadpalen mogelijk maken.

Minister van Energie en Klimaattransitie Alain Maron (Ecolo) kondigde het nieuws aan op zijn website. Brussel wil tegen 2035 22.000 laadpalen voor elektrische wagens toegankelijk maken, zowel langs de weg als daarnaast, schrijft Belga. Volgens minister Maron telt Brussel op dit ogenblik 2.700 laadpalen. Dat zijn er zes keer meer dan eind 2019. Op vraag van het Gewest zullen er dit jaar nog eens 1.400 laadpunten bijkomen via het ChargyClick-programma, aangestuurd door distributienetbeheerder Sibelga.

lees ook

Vlaanderen krijgt 10.789 extra publieke laadpunten

Publieke en private spelers

“De doelstelling is dat elke Brusselaar toegang krijgt tot een laadpunt op minder dan 150 meter van zijn woning”, aldus Maron. Parallel aan de inspanningen van Sibelga ondersteunt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook private spelers bij het plaatsen van laadpunten op hun parking. Daarom lanceerde het onlangs een projectoproep om innovatieve projecten te ondersteunen. Het gaat daarbij om ondersteuning voor ofwel snelle laadpunten, of heuse laadhubs. De oproep stond eveneens open voor taxibedrijven en dienstenaanbieders.

Elf projecten zijn uit die projectoproep voortgevloeid. Zij zullen op een financiële ondersteuning kunnen rekenen van het Gewest. Vier laadhubs zullen samen goed zijn voor 116 laadpunten in parkings in Anderlecht, Jette en Brussel-centrum. Daarnaast omvatten de projecten vier supersnelle laadinstallaties met elk vier oplaadpunten die standaardbatterijen in tien minuten tot tachtig procent kunnen opladen. Die laadinstallaties komen in Oudergem, Everbeek, Evere en Brussel. Verder komen er twee laadpunten voor bestelwagens en vrachtwagen en tot slot is een project voorzien met 43 laadpunten voor elektrische taxi’s.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.