microplastic, vervuiling, klimaat

3 op 4 Belgen is ervan overtuigd dat microplastics schadelijk voor hen zijn 

De Belg is zich bewust van de plasticproblematiek. Zo staan plasticvervuiling en waterverontreiniging het vaakst in hun top 3 van belangrijkste milieuproblemen met de grootste impact op onze maatschappij. Enkel luchtverontreiniging baart de Belgen nog meer zorgen. Toch blijkt dat 68 procent van de Belgen de jaarlijkse hoeveelheid plastics die in onze oceanen terechtkomt, nog onderschat.  

Slechts 53 procent van de Belgen weet in eerste instantie niet of niet goed wat microplastics zijn. Eens ze een goed begrip hebben van de term en de omvang van het probleem, schiet de bezorgdheid de hoogte in. Maar liefst 3 op 4 Belgen zijn ervan overtuigd dat microplastics schadelijk zijn voor hun gezondheid. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Ipsos, in opdracht van de Belgische non-profitorganisatie River Cleanup, over de plasticproblematiek en zwerfvuilgedrag bij de Belg.  

Microplastics op je bord  

Toch denkt maar 1 op 3 Belgen (en bij jongeren zelfs 1 op 2 Belgen) dat ze zelf niets kunnen doen om plasticvervuiling tegen te gaan. “Dat is een gemiste kans”, vindt Thomas de Groote, CEO en founder van River Cleanup. De bezorgdheid van de Belg omtrent microplastics is alleszins terecht. De plasticvervuiling heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Volgens nieuw onderzoek drijven ongeveer 170.000 miljard stukjes, vooral microplastics, aan de oppervlakte van onze oceanen. De kleine kunststofdeeltjes worden verspreid door onder andere zwerfvuil, komen vrij uit kleding, zitten in cosmetica, ontstaan door slijtage van autobanden, enzovoort. 

Microplastics hebben een negatieve impact op mens en milieu. De kleine deeltjes ontwrichten niet alleen onze ecosystemen, maar belanden ze ook in ons lichaam. Dat komt omdat microplastics in onze voeding zitten, in ons flessenwater drijven en zelfs in de lucht hangen. De mens verorbert en ademt dagelijks gemiddeld 880 deeltjes microplastic in, die dan hun weg vinden naar ons bloed. We consumeren tot 5 gram microplastics per week, het equivalent van een bankkaart en die ophoping  kan leiden tot chronische ontstekingen en zelfs diep doordringen in onze weefsels. 

Meer dan recyclage alleen  

Uit het onderzoek van Ipsos is ook nog gebleken dat 28 procent van de Belgen op het werk geen PMD sorteert en dat 8 procent er zelfs helemaal niét sorteert, ondanks de strenge regels rond bedrijfsafval. Hoewel sommigen geloven dat de oplossing voor de plastic crisis ligt in meer recyclage, is dit slechts een deel van de oplossing. De lagere recyclagepercentages voor drankkartons en vooral plastics tonen aan dat we het gebruik van deze materialen moeten verminderen. 

Tijdens de studie gaf 22 procent van de Belgen toe zwerfvuil achter te laten, met in het bijzonder sigarettenpeuken, kauwgom, plastic verpakkingen en blikjes. Maar ook goed nieuws: ongeveer 3 op 5 Belgen zijn bereid om hun gewoontes aan te passen en hun plasticverbruik te verminderen al is het voor de Belg een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook producenten en overheden moeten mee de strijd aangaan.  

Hoopvol 

“Toch geven de cijfers uit het onderzoek hoop”, aldus De Groote. “Maar liefst 62 procent van de Belgen is bereid actief zijn gedrag aan te passen. Bij River Cleanup geloven we in de kracht van individuele verandering, maar wel in combinatie met inspanningen van bedrijven en overheden. De krachten bundelen leidt tot een structurele aanpak van de plasticproblematiek. Als producenten waardige, herbruikbare of vlot recycleerbare alternatieven aan een verantwoorde prijs aanbieden, dan volgt de consument. De consument moet zich bewust zijn van de slagkracht van zijn of haar eigen acties en daden.”   

Microplastics

Belgen zijn kampioen in het drinken van flessenwater. Momenteel drinkt 2 op 3 Belgen water uit plastic flessen. Dit terwijl ons kraanwater van uitstekende kwaliteit is. Flessenwater is niet alleen 300 keer duurder maar zorgt bovendien voor een enorme CO2-uitstoot door productie, bottelen en transport. Een gezin van 4 personen kan tot 1200 euro per jaar besparen door over te stappen op kraanwater. Zo spaart het gezin 30 PMD-zakken aan plastic afval per jaar. Een duidelijke win-win. 

lees ook

VITO ontwikkelt techniek om micro- en nanoplastics te meten

Tips om plasticverbruik te verminderen 

  • Drink kraanwater i.p.v. flessenwater 
  • Kies voor een koffiemachine met losse bonen en vermijd capsules en pads. Gebruik bovendien een herbruikbare koffiebeker of keramieken mok i.p.v. wegwerpbekers 
  • Koop zoveel mogelijk in bulk of in grote hoeveelheden en vermijd individuele verpakkingen. Simpelweg plastic verpakkingen vervangen door andere materialen, is niet de oplossing 
  • Gebruik wasstrips i.p.v. plastic bidons. Dit zijn kleine, geconcentreerde stukjes wasmiddel die vaak in karton worden geleverd 
  • Vermijd het gebruik van plastic flessen voor zeep en shampoo en maak gebruik van blokken zeep of hervulbare alternatieven 
  • Vervang je schuursponsjes door een houten afwasborstel, want de groene kant van de meeste sponsjes geeft bij het schrobben microplastics af aan je water 

Meer nuttige tips via de site van River Cleanup. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.