AI_assistent_ESG_District

AI-tool analyseert duurzaamheidsrapporten van Belgische bedrijven

Stakeholders die inzicht nodig hebben in duurzaamheidsinformatie van Belgische bedrijven kunnen dat binnenkort doen via een nieuw platform: ESG District. Trustmedia ontwikkelde dit platform om alle informatie over duurzaamheid op één plek te centraliseren. Het platform zet artificiële intelligentie (AI) in om snel en efficiënt tot alle nodige inzichten te komen.

Klanten, leveranciers, investeerders, productgebruikers, beleggers of werknemers: de duurzaamheidsinitiatieven van bedrijven gaan verschillende stakeholders aan, weerklinkt in het persbericht over de nieuwe tool. Daarom geven bedrijven jaarlijks een overzicht van al hun duurzaamheidsinitiatieven, een rapportering die Europa binnenkort zelfs verplicht in de CSRD-richtlijn. Het bereik van die rapporten is eerder laag, zo blijkt. Dat wil Trustmedia oplossen door een digitaal platform ter beschikking te stellen dat wordt ondersteund door experten van BNP Paribas Fortis en KPMG.

Overzichtelijke rapporten

Een Belgische marktstudie leert dat een meerderheid botst op de leesbaarheid van dergelijke verslagen. Zo is de lijvigheid  voor driekwart van de respondenten een drempel om het verslag te lezen. 86 procent zoekt bovendien naar vereenvoudigde overzichten. De ‘AI-assistent’ van ESG District is er op getraind om alle beschikbare rapporten te interpreteren en er overzichtelijke analyses van te maken. Bovendien kunnen gebruikers specifieke vragen stellen aan de tool. Op basis van alle beschikbare informatie geeft de assistent relevante antwoorden, van specifieke info over één bedrijf tot algemene vergelijkingen tussen bedrijven of zelfs sector gebonden inzichten.

“Uit gesprekken met bedrijfsleiders blijkt dat heel wat bedrijven investeren in hun rapportage, zonder dat ze er veel uit terugkrijgen”, zegt Hans De Rore, CCO bij Mediafin. “Bedrijven worstelen om hun duurzaamheidsinitiatieven gecommuniceerd te krijgen naar de buitenwereld en ons onderzoek toont duidelijk aan waarom. Via de mogelijkheden van AI speelt ESG District daarom in op de specifieke behoeften van gebruikers en bedrijven. Zo kan de AI assistent vergelijkingen maken tussen verschillende bedrijven binnen een bepaald thema, maar even goed de relevante info voor een specifieke stakeholder uit een rapport kernachtig samenvatten.”

lees ook

AI-innovaties van Salesforce helpen bij ESG-rapportering

Naast de innovatieve AI assistent biedt ESG District bedrijven een gecentraliseerd platform waar ze hun integrale rapporten op kunnen publiceren binnen een relevante context en met een breed bereik. Het platform helpt bovendien om ESG-verhalen op de best mogelijke manier te vertellen. Dat kan in de vorm van video’s, infographics, casestudies en andere formaten. ESG District is beschikbaar vanaf 11 oktober en te raadplegen in het Nederlands en Frans.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.