co2 reductie broeikasgas

Helft Belgen verandert van merk omwille van slechte duurzaamheidsreputatie

85 procent van de Belgen heeft een uitgesproken interesse in duurzaamheid, met de groep van 65+’ers als koploper (90 procent). Dat blijkt uit de studie Sustainapoll, een samenwerking tussen Antwerp Management School, Bigtrees, Bpact, Encon en Indiville bij de Belg over hun attitudes, kennis, het belang en gedrag tegenover duurzaamheid. 83 procent is er echter van overtuigd dat bedrijven alleen maar duurzaam ondernemen omdat ze een positief imago willen uitdragen.

“Hoog tijd om van authenticiteit en transparantie vaste sleutelbegrippen te maken bij het uitstippelen van een duurzaamheidsstrategie als bedrijf”, vindt Jan Beyne, duurzaamheidsexpert van Antwerp Management School.  Voor twee derde van de ondervraagden behoort het tegengaan van vervuiling tot de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. 64 procent vindt dat de overheid aan zet is voor de vermindering van CO2-uitstoot. Als het gaat over de energieomslag kijkt 50 procent naar de overheid en 35 procent naar bedrijven. Slechts vier op de tien is ervan overtuigd dat ze zelf nog het meeste verschil kunnen maken aan de afvalberg te verkleinen.

Respecteren van mensenrechten grootste invloed op aankoopgedrag

Daarmee onderschatten Belgen enorm de impact die ze zelf kunnen hebben. “Bedrijven hebben een grote rol om verantwoord te ‘produceren’. Als burgers hebben we dan weer een grote rol om verantwoord te ‘consumeren’”, zegt Jan Beyne. Belgen zijn vaker bezig met de impact van energiebesparing en maatregelen die CO2 verminderen dan vorig jaar. Ook bij de aankoop van een product of dienst, is er al sprake van een zekere ‘duurzaamheidsreflex’. De helft van de Belgen is bewust bezig met de vraag hoe schadelijk iets is voor mens, maatschappij of planeet alvorens iets te doen, te kopen of te ondernemen.

Ruim een op drie heeft het voorbije jaar een product of dienst niet (meer) gekocht omwille van duurzaamheid. Sterker nog, 52 procent  verandert van merk omwille van een slechte reputatie over duurzaamheid. Respecteren van mensenrechten is de voornaamste invloedfactor (65 procent%) op het herzien van een aankoop. 60 procent laat zich bij de aankoop leiden door wat ze weten over het gebruik van natuurlijke ingrediënten. De arbeidsomstandigheden van het personeel (59 procent), ten slotte, vervoegt de top 3 aan invloedfactoren op het aankoopbeslissingen.

Ongeloof over duurzaamheidsacties van bedrijven is groot

Belgen mogen dan wel interesse tonen voor duurzaamheid, toch is het eerder slecht gesteld met het geloof dat Belgen hechten aan de inspanningen van bedrijven rond duurzaamheid. 83 procent is ervan overtuigd dat bedrijven duurzaam ondernemen om een positief imago te hebben. 60 procent vermoedt dat bedrijven zich tot duurzaam ondernemen toeleggen omdat andere bedrijven dit ook doen. 58 procent denkt dan weer dat winst de grootste motivator is. Het geloof in bedrijven of organisaties die zich als duurzaam voorstellen is dan ook veeleer laag, zeker als het gaat over privébedrijven (3 procent) en overheidsinstellingen (5 procent).

Jan Beyne

“De perceptie is dat bedrijven duurzaam ondernemen om een positief imago te creëren, winst te verhogen of omdat andere bedrijven het ook doen, niet omwille van ‘oprechte’ redenen. Of het nu gaat over woke washing of green washing, telkens vormen waarbij je voornamelijk praat over je sociale en groene ambities zonder de daadwerkelijke impact ervan af te toetsen, heeft geen enkele zin. Integendeel, zoiets kan heel verkeerd uitpakken. Let wel, vele organisaties doen dit niet per se opzettelijk. Ze ontbreken de juiste data om de correcte veronderstellingen te maken. Dé boodschap voor bedrijven: werk aan een authentieke ESG-strategie, waarbij je aangeeft waar je als bedrijf nog potentiële negatieve impact hebt en wat je eraan tracht te doen, alsook hoe je jouw positieve impact kan vergroten.”

lees ook

Belgische consumenten accepteren langere bezorgtijden van milieuvriendelijke retailers

Toch zijn er al voorzichtige stappen op te merken in de perceptie over de duurzaamheidsambities van bedrijven: ruim 1 op 3 (36 procent) schat in dat duurzaam ondernemen wordt gemotiveerd vanuit een bezorgdheid over de toekomst. “Om een echt verschil te maken in de wereld moet je niet alleen jezelf veranderen, maar ook anderen inspireren om dat te doen”, besluit Jan Beyne.Op die manier creëer je een rimpeleffect. Duurzaam ondernemen gaat over een positief imago proberen creëren én winst verhogen én een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.