bierbakken_Cristal_Alken_Maes

Alken-Maes investeert 41 miljoen euro om CO2-uitstoot te verlagen

Brouwer Alken-Maes pompt 41 miljoen euro in de mouterij in Puurs-Sint-Amands. De investering is grotendeels bedoeld om de CO2-uitstoot van de productiesite te verkleinen, met het bedrijf vrijdag aan Belga.

Alken-Maes, onderdeel van het Nederlandse Heineken, neemt onder andere een nieuwe droger in gebruik om brouwgerst te vermouten. Het zou gaan om de grootste droger in zijn soort. “We verhogen hiermee de capaciteit van de mouterij van 275.000 ton mout per jaar naar 375.000 ton, goed voor ongeveer 10 miljard pilsjes”, legt Stijn Tailleu van Alken-Maes uit.

Warmtepomp

De nieuwe droger maakt gebruikt van een warmtepomp die de energie van warme lucht overzet op water. Dat water komt vervolgens terecht in een nieuw circuit zodat de energie kan worden hergebruikt. Het nieuwe proces stelt de brouwerij in staat om de huidige gasbranders buiten gebruik te plaatsen. In de mouterij wordt gerst eerst gekweekt tot de korrel kiemt. Dat kiemproces wordt onderbroken door de gerstkorrels te drogen, met mout als resultaat.

lees ook

DuurzaamBrouwen haalt 700.000 euro op om brouwerijsector CO2-neutraal te maken

De mouterij Albert in Puur-Sint-Amands is de grootste mouterij in het Heineken-imperium. De site voorzit 60 brouwerijen in 33 landen van mout. Alken-Maes plant de komende jaren nog bijkomende investeringen op de site, onder andere een biogasinstallatie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.