amazon e-commerce
Foto: Shutterstock

Amerikaanse pakjes verorberen meer plastic verpakking dan ooit

Amazon verpakt en beschermt zijn verzendingen in de Verenigde Staten nog altijd in bergen plastic. “Waarom zijn wij nog steeds The United States of Plastic? Andere landen doen veel beter”, zegt milieuorganisatie Oceana in een nieuw rapport.

“Stik alle luchtkussentjes aan elkaar waarmee Amazon de pakjes van Amerikaanse consumenten in 2022 heeft beschermd en je kan er de aarde meer dan tweehonderd keer mee omwikkelen.” Dat stelt Oceana in een nieuw rapport: Amazon’s United States of Plastic. Volgens het rapport groeide de totale hoeveelheid plastic wegwerpverpakking in 2022 tot 95 miljoen kilogram, een stijging met bijna 10 procent op een jaar tijd. Het gaat hierbij met name om plastic luchtkussens, bubbeltjesplastic en beschermende omslagen die gebruikt worden voor het transport van pakjes binnen de Verenigde Staten.

Europa en India doen beter

Amazon heeft als een van de grootste retailers ter wereld eerder gemeld dat zijn totale hoeveelheid plastic verpakking wereldwijd een daling kende met 11,6 procent in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat zou grotendeels te danken zijn aan de inspanning om plastics te verminderen buiten de VS. In Europa zou het bedrijf bijvoorbeeld plastic wegwerpverpakking hebben vervangen door recycleerbaar papier en karton. “Dat Amazon er niet in slaagt om plastic te verminderen in de VS is verontrustend”, zegt Matt Littlejohn van Oceana. “Het bedrijf heeft plastic verpakkingen drastisch verminderd in andere grote markten, waaronder India en Europa. Waarom blijven Amerikaanse klanten achter?”

lees ook

Amazon kiest waterstof om magazijnvoertuigen schoner te laten rijden

Vervuilde oceanen

Oceana is een organisatie die opkomt voor de bescherming van de oceanen. Hun vrees is dat een groot deel van deze plasticvervuiling uiteindelijk in de oceanen terechtkomt waar het enorme schade aanricht aan het zeeleven. Volgens de organisatie heeft onderzoek van YouGov bovendien aangetoond dat 85 procent van de Amazon-klanten in de VS bezorgd is over plasticvervuiling. “Het is tijd voor Amazon om zich in te zetten voor een wereldwijde vermindering van plastic verpakkingen, ook in de VS”, zegt Littlejohn.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.