Het Westelse Biobest, een bedrijf dat schadelijke insecten en ziektes bij gewassen te lijf gaat met insecten en mijten, is uitgegroeid van een klein experiment tot een groot bedrijf met een waarde van 1 miljard euro.
Het verhaal van Biobest leest als een interessant boek. De Gazet van Antwerpen schetst het beeld van een gepassioneerde veearts die in 1987 in zijn serre experimenteerde met hommels om tomaten te bestuiven. Een jaar later zag Roland De Jonghe het potentieel en richtte zijn bedrijf Biobest op dat startte met de kweek van hommels op commerciële schaal. Biobest is, door de duurzame manier van biologische gewasbescherming, een te duchten en vooral interessante concurrent voor grote multinationals als Bayer, BASF en Syngenta.
Van Westerlo tot Amerika
Veearts Roland De Jonghe kweekte al snel tienduizenden kolonies hommels in geklimatiseerde en computergestuurde zalen. Via houten kisten verscheepte hij de dieren naar andere markten, waar ze werden ingezet als ideale bestuivers. Door de concurrentiestrijd met het Nederlandse Koppert, koos De Jonghe er voor om zich ook op de markt van biologische controle te wagen. Bij die biologische gewasbescherming worden ziektes en ongedierte bestreden met zowel biopesticiden als met insecten en mijten.
Het bedrijf zag tien jaar geleden al het belang in van duurzaamheid. In vergelijking met pesticidenmultinationals (goed voor 60 miljard dollar) is biologische gewasbescherming met 5 miljard dollar nog een klein segment. Maar de markt kent wel een jaarlijkse groei van vijftien procent. Samen met Koppert strijdt Biobest om het marktleiderschap. Daardoor zijn de kweekinstallaties niet alleen in de Kempen terug te vinden. Biobest werkt ook in landen als Marokko, Kenia, Mexico en de Amerikaanse staat Californië.
lees ook
Beleidsnota Volksgezondheid: pesticiden nefast voor Belgische bijen
Gewaardeerd op 1 miljard dollar
Roland De Jonghe verkocht zijn bedrijf in 2006 aan een consortium, waarbij Floridienne de bekendste naam was. Het bedrijf stond al jaren op de radar van investeerder Jean-Marie Delwart, eigenaar van de beursgenoteerde holding Floridienne. Vandaag is Biobest een grote naam bij landbouwers en telers en het belangrijkste bezit van Floridienne. De waarde van Biobest wordt op dit moment geschat op 1,1 miljard euro.
Een cruciale rol in de groei van het bedrijf mag worden toegeschreven aan Jean-Marc Vandoorne. Hij is sinds 2009 CEO van Biobest en zorgde mee voor de miljardenstatus. Onder zijn leiding steeg de omzet van het Westelse bedrijf, via overnames en eigen groei, van 26 miljoen euro naar maar den 300 miljoen euro.