Fresh,Fish,And,Seafood.,Healthy,Eating,Concept.,Top,View

‘Blauwe voeding’ kan antwoord zijn op verschillende wereldcrises

Vis, schelpdieren, algen en waterplanten kunnen een antwoord bieden op meerdere mondiale crises, stelt een nieuwe analyse in Nature. Deze zogeheten ‘blauwe voeding’ heeft potentieel en wordt nu nog grotendeels onbenut.

“Blauwe voeding (‘Blue Food’) wordt door beleidsmakers nog grotendeels over het hoofd gezien als belangrijk instrument om crises te monitoren waar de wereld mee te maken heeft”, zeggen deskundigen van Blue Food Assessment in een publicatie in Nature. Volgens de experts kan de consumptie van vis, schelpdieren, algen en waterplanten honger verdrijven, de algehele volksgezondheid verbeteren en ongelijkheid verminderen, terwijl de oceanen, het klimaat en de landkwaliteit er beter bij gedijen. 

Potentieel

Blauwe levensmiddelen hebben een belangrijke rol te vervullen in onze diëten en economieën”, zegt Beatrice Crona, hoofdauteur en professor aan het Stockholm Resilience Centre. “Ons doel is om beleidsmakers te leren begrijpen wat de diverse bijdragen zijn die blauwe voedingsmiddelen kunnen leveren.” In hun paper kijken de onderzoekers naar het potentieel van blauwe voeding in vier beleidsdomeinen: de B12- en omega-3-voedingstekorten, de hoge aantallen hart- en vaatziekten die verband houden met overmatige consumptie van rood (met name verwerkt) vlees, de milieu-impact van voedselproductie, klimaatadaptatie en veerkracht voor voedselsystemen in rechtvaardige economieën.

Ze stellen dat de consumptie van blauwe voeding in veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen een goede zaak zou zijn voor de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen, die vaak kampen met tekorten aan vitamine B12 en omega-3. In veel noordelijke landen zou blue food kunnen bijdragen aan de vermindering van hart- en vaatziekten en de enorme uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de consumptie van vlees van herkauwers. De matige consumptie van zeevruchten heeft dan bijvoorbeeld een geringere impact op het milieu. 

lees ook

Franse Algama bouwt bioraffinaderij in Luik

Hoog toekomstig risico

“Het analytische kader dat wij bieden, identificeert ook landen met een hoog toekomstig risico, voor wie overschakelen op blauwe voedselsystemen bijzonder belangrijk zal zijn”, zeggen de onderzoekers. “In het algemeen helpt het kader bij de beoordeling van beleidsdoelstellingen voor blauwe voeding die voor een bepaalde regio het meest relevant zijn.” De wetenschappers hebben daartoe een interactief instrument ontwikkeld dat beleidsmakers helpt om het potentieel van blauwe voedingsmiddelen in hun land te onderzoeken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.