batterij_elektrische_auto

Frankrijk opent eerste batterijfabriek voor elektrische wagens

De fabriek in het Noord-Franse Billy-Berclau is de eerste stap in het plan van president Emmanuel Macron om Frankrijk te ‘herindustrialiseren’. Dat schrijven persagentschappen ANP en Belga. De fabriek van batterijen voor elektrische auto’s moet tegelijk de aanzet zijn om uit te groeien tot ‘Battery Valley’, het Franse antwoord op de elektrische auto-industrie van Silicon Valley.

Meerdere fabrieken op komst

De batterij-fabriek is de eerste steen van een reeks extra fabrieken. En het is meteen een grote steen, want de fabriek is zo lang als zes voetbalvelden na elkaar. “Het is de eerste keer in decennia dat er in Frankrijk een industriële sector nagenoeg vanaf nul wordt opgebouwd”, aldus de Franse regering. Verschillende ministers zullen dan ook de officiële opening, vandaag dinsdag, bijwonen in Billy-Berclau. De site ligt op twintig kilometer van Rijsel, vrij dicht bij de Belgische grens dus. De komende jaren plant de regering Macron nog verschillende openingen om zo de herindustrialisering van Frankrijk mee vorm te geven.

De oprichting van de eerste ‘gigafabriek’ is een werk van Automotive Cells Company (ACC). Dat is een partnerschap van de Franse energiereus TotalEnergies samen met het Duitse Mercedes-Benz en de Amerikaans-Europese autobouwer Stellantis (Peugeot, Fiat, Chrysler). De fabriek zal deze zomer al operationeel zijn en tegen eind van het jaar moet de commercialiseren op gang komen. Volgens de persagentschappen staat de opening van de fabriek symbool voor de veranderende autosector, met de overgang van klassieke verbrandingsmotoren naar elektrische. In dezelfde regio Haut-de-France zullen de komende jaren nog vier batterijfabrieken worden opgericht.

lees ook

Volvo Cars schakelt versnelling hoger in Vlaanderen voor de productie van elektrische auto’s 

Volgens Bruno Le Maire, Frans minister van Economische Zaken, wil de regering in 2030 twee miljoen elektrische auto’s per jaar produceren. Volgens Le Maire moet de fabriek van ACC tegen dan tot 500.000 voertuigen per jaar van batterijen voorzien. Om dat doel te bereiken zal de regio uitgroeien tot ‘Battery Valley’, het Franse antwoord op de vernieuwende elektrische auto-industrie van het Amerikaanse Sillicon Valley.  Op Europese schaal zijn er de voorbije jaren ongeveer vijftig projecten van batterijfabrieken aangekondigd. Europa wil onafhankelijker worden van Aziatische (met name Chinese) leveranciers.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.