bus_Iveco_DeLijn

De Lijn bestelt 44 gelede e-bussen

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn gaat 44 gelede e-bussen aankopen bij Iveco. Dat heeft de raad van bestuur goedgekeurd. Met de bestelling is een bedrag gemoeid van ruim 33 miljoen euro. De aankoop van de e-bussen is een volgende stap in de vergroening van het openbaar vervoer en moet bijdragen aan het behalen van de vooropgestelde klimaatdoelstellingen.

Vlaanderen trekt volop de kaart van duurzame verplaatsingen, luidt het persbericht. Zo zet De Lijn volop in op de vergroening van de vloot, om tegen 2035 volledig emissievrij openbaar vervoer aan te bieden.We willen zo snel mogelijk volledig emissievrij rijden in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Daarom maken we bij De Lijn verder werk van de volledige vergroening van de busvloot en de ombouw van de stelplaatsen, met inbegrip van de nodige laadinfrastructuur.

Stille bussen

Een bijkomend voordeel is dat de e-bussen heel stil zijn en dus geen geluidsoverlast veroorzaken. Begin dit jaar bestelde De Lijn al 65 exemplaren bij Iveco, die in het vierde kwartaal van 2024 verwacht worden. De raamovereenkomst laat De Lijn toe om tot 500 gelede e-bussen af te nemen. De 44 bestelde gelede e-bussen (18m) worden verwacht in het 1ste kwartaal van 2025. Minister Peeters liet weten dat in het recent voorgestelde ontwerp-investeringsplan voor 2024 meer dan 300 miljoen euro aan investeringsmiddelen zijn voorzien voor De Lijn. “Deze bijbestelling is uitstekend nieuws voor Iveco Bus. We investeren fors in onze industriële voetafdruk door elektrische bussen te produceren in Europa,” aldus Paul Mechele, Business Director van Iveco Bus.

lees ook

De Lijn stelt nieuwste generatie e-bussen voor

“Met deze bijkomende bestelling wordt de vergroening van de vloot verdergezet”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Ook deze gelede e-bussen zullen uitgerust worden met de moderne voorzieningen die de reiziger intussen al kent, zoals USB-laders, extra-brede schermen met halteaanduidingen, elektrische oprijplaat, zetels in gerecycleerd leder en LED-binnenverlichting. Daarnaast beschikken ze over uitgebreide actieve en passieve veiligheidsuitrustingen. Kortom, met de standaarduitrusting van onze e-bussen willen we het openbaar vervoer nog aantrekkelijker maken, zodat meer mensen hun auto aan de kant laten staan en de e-bus nemen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.