e-bussen De Lijn Genk

De Lijn stelt nieuwste generatie e-bussen voor

Vervoersmaatschappij De Lijn rijdt vanaf 30 mei met de eerste elektrische bussen van de nieuwe generatie. De eer om de bussen als eerste te ontvangen valt de provincie Limburg te beurt. De Lijn stelde vandaag de eerste vier bussen voor in Genk.

De vier bussen maken deel uit van een bestelling van 60 standaard e-bussen bij leveranciers Van Hool en VDL. De e-bussen kunnen minstens 220 kilometer afleggen zonder bij te moeten laden. Dat bijladen zal vooral ’s nachts gebeuren in de stelplaats. Tegen eind dit jaar zullen er 20 e-bussen in Genk, 16 in Kortrijk, 9 in Destelbergen en 15 in Sint-Niklaas rond rijden. De betrokken stelplaatsen zijn, vanzelfsprekend, ook uitgerust met de nodige laadinfrastructuur. Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters huldigde de eerste vier e-bussen feestelijk in.

Uitnodigend karakter

De nieuwe e-bussen moeten een uitnodigend karakter hebben voor de reizigers. Daarom is de vloer gelegd met warme houtlook en ingelegde iconen, is er LED-verlichting, zijn er USB-oplaadpunten en is de zetelbekleding gemaakt uit gerecycleerd imitatieleder. De reizigers krijgen via extra brede schermen real-time reisinformatie. De automatische elektrische oprijplaat maakt de e-bus vlot toegankelijk voor reigers met rolstoel of kinderwagen. De bussen zijn uitgerust met alle hedendaagse veiligheidsvoorzieningen, klimaatregeling en een comfortabele vering.

“In de nieuwe bussen is ruime aandacht besteed aan klantvriendelijkheid, waarbij we veel suggesties van reizigersorganisaties meenamen in het ontwerp”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Als De Lijn de fileproblematiek mee wil oplossen, moeten we ons openbaar vervoer aantrekkelijker maken. De eerste e-bussen zullen vanuit de Limburgse stelplaats Winterslag rijden op het Genkse stadsnet en op enkele streeklijnen tussen Genk, Hasselt, Tongeren en Houthalen.

lees ook

De Lijn bestelt 65 elektrische accordeonbussen

Emissievrij tegen 2035

De vervoersmaatschappij wil tegen 2035 helemaal emissievrij zijn. Daarom koopt De Lijn alleen nog volledig elektrische bussen. Ook haar exploitanten zetten volop in op de vergroening van het wagenpark. De e-bussen verbruiken geen fossiele brandstof en stoten dan ook geen CO2 (broeikasgassen) en NOx (veroorzaakt zure regen en is schadelijk voor de gezondheid) meer uit. De emissieloze bussen zijn goed voor het klimaat en de gezondheid van de reizigers. Bovendien zijn de bussen, door de afwezigheid van een dieselmotor, ook heel stil. Omdat De Lijn alleen groene energie koopt, is er ook bij de productie van de energie geen uitstoot meer.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.