DeLijn_ebussen

De Lijn zet in Kortrijk nieuwste generatie e-bussen in

De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn is gestart met emissievrij openbaar vervoer in de regio Kortrijk. De reizigers kunnen gebruik maken van drie elektrische bussen. De komende weken zal De Lijn nog 13 e-bussen in gebruik nemen.

Kortrijk is één van de eerste steden waar de nieuwste generatie e-bussen wordt in dienst genomen. De Lijn zet de bussen in op alle lijnen die vanuit de stelplaats worden bediend. “De ritten vanuit de stelplaats komen goed overeen met de mogelijkheden van de e-bussen”, aldus Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Met de 16 e-bussen kunnen we evenveel oude en vervuilende EUR3-dieselbussen uit dienst nemen.”

Extra troeven

De e-bussen beschikken over flink wat extra troeven. Zo zijn ze uitgerust met extra-brede infoschermen voor actuele ritinformatie en halteaankondigingen, een elektrische oprijplaat voor rolstoelen, USBoplaadpunten voor gms’s en smartphones, een uitnodigende vloerbedekking met hout-look. Verder zijn de zitplaatsen bekleed met gerecycleerd leder, is er aangename LED-binnenverlichting, een verbeterde klimaatregeling, comfortabele vering, enzovoort. Doordat de bussen volledig elektrisch zijn aangedreven, zijn ze veel stiller en trillingsvrij.

“Met deze e-bussen investeert De Lijn in een sterk verbeterde ervaring aan boord om zo meer reizigers naar het openbaar vervoer te halen, de vergroening is echt ingezet,” aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Vlaanderen zet zo samen met De Lijn volop in op duurzaamheid en de vergroening van het wagenpark. Een duidelijke ambitie voor gezondere lucht en om de klimaatuitdagingen daadwerkelijk aan te pakken.”

lees ook

SPIE Belgium installeert 252 nieuwe laders voor De Lijn

De ontwerpers van de bussen hebben veel aandacht besteed aan de veiligheid van de reizigers, omstaanders en chauffeur. De e-bussen beschikken over een breed palet van veiligheidsuitrustingen zoals camera’s in plaats van zij en achteruitkijkspiegels, antislip en antibotsing, verschillende detectiesystemen en een trambel voor voetgangers en fietsers. Daarnaast kan de chauffeur zijn stuurpunt voldoende afsluiten om eventuele agressie tegen te gaan.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.