De Duitse minister van Economie Habeck reist deze week naar Noorwegen om een verklaring te ondertekenen over de invoer van waterstof uit het Scandinavische land. Die waterstof moet bijdragen aan de energiezekerheid en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.
Duitsland wil op grote schaal waterstof uit Noorwegen invoeren. Dat schrijft persbureau Belga na een verklaring van het Duitse ministerie van Economische Zaken. Beide landen bevestigen het voornemen om waterstof te transporteren en zullen daarvoor de nodige infrastructuur aanleggen. De Duitse minister van Economie Robert Habeck reist deze week af naar Noorwegen om een intentieverklaring te ondertekenen.
Haalbaarheidsstudie
Tussen beide landen zijn gesprekken aan de gang over de aanleg van een waterstofpijpleiding. In het voorjaar worden de resultaten verwacht van een haalbaarheidsstudie. De bedoeling is om op middellange termijn groene waterstof te produceren met behulp van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Voordat dit zover is zal gedurende een korte periode waterstof worden ingevoerd die met minder milieuvriendelijke methodes is geproduceerd.
Minister van Economie Habeck overlegt deze week met zijn Noorse collega’s over het onderwerp. Het is de bedoeling om een intentieverklaring te ondertekenen over de invoer van waterstof, via de nieuw aan te leggen pijplijn, richting onze Oosterburen. Die waterstof moet Duitsland helpen om de energiezekerheid te verbeteren. Daarnaast moet het bijdragen aan de verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
lees ook
Leuvens nano-materiaal maakt efficiënte productie van groene waterstof mogelijk
Groot Noors potentieel
Het is niet gek dat Duitsland naar Noorwegen kijkt om waterstof in te voeren. De Noren beschikken over het potentieel om het equivalent van maximaal 50 terawatuur groene waterstof te produceren tegen 2030. De capaciteit zal tien jaar later zelfs verhogen naar 150 terawattuur. Dat zegt althans het ministerie op basis van de European Hydrogen Backbone. Dat is een netwerk van Europese infrastructuurexploitanten.
De twee landen zullen naast de samenwerking voor het waterstoftransport ook een strategisch partnerschap aangaan. Dat partnerschap betreft thema’s zoals klimaat, hernieuwbare energie en groene industrie. Noorwegen en Duitsland willen op die manier het gezamenlijk doel verwezenlijken om een einde te maken aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Noorwegen is nu al koploper op het vlak van verkoop van elektrische wagens. Bij de nieuw ingeschreven auto’s is ruim 80 procent al losgekoppeld van fossiele brandstoffen.