Europese bedrijven zijn vanaf 1 januari 2024 verplicht om hun initiatieven en vooruitgang rond duurzaamheid te rapporteren. Via de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven kunnen bewijzen dat ze duurzaam en verantwoord ondernemen. In een eerste fase geldt de verplichting voor de grotere, beursgenoteerde bedrijven. Een jaar later zijn alle grote bedrijven aan de beurt.
Een jaar geleden werd de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Die Europese richtlijn over duurzaamheidsrapportering verplicht 50.000 bedrijven in Europa om jaarlijks verslag uit te brengen over de (milieu)impact van hun activiteiten. De richtlijn staat centraal in de Green Deal en is een uitbreiding op de al bestaande regels rond duurzaamheidsrapportering (Non-Financial Reporting Directive, kortweg NFRD). De Europese Unie wil met de uitbreiding zorgen voor meer transparantie, greenwashing tegengaan en zorgen voor betere duurzaamheidsinformatie van, voor en door bedrijven. Onze redactie sprak met Sophie Maeseele van consultancybureau Pantarein over de rapporteringplicht en de impact ervan op Belgische bedrijven.
CSRD: onderdeel van bestuursverslag
De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive gaat een stuk verder dan de Non-Financial Reporting Directive. Tot nu waren grote organisaties van openbaar belang (zoals banken) en beursgenoteerde ondernemingen in de EU verplicht om niet-financiële informatie (NFI) in het bestuursverslag op te nemen. Met de nieuwe CSRD vallen zowel beursgenoteerde als grote ondernemingen onder de regels rond duurzaamheidsverslaggeving.