duurzame_IT_benelux

Duurzame IT-strategie bij amper één op drie Benelux-bedrijven

Slechts 37 procent van de bedrijven in de Benelux heeft een duurzame IT-strategie. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Paessler AG. 60 procent van de IT-beheerders in de Benelux wees op het belang van milieubewustheid bij de softwareleverancier die de monitoring verzorgt.

Europa is koploper wanneer het gaat om het hanteren van een duurzame IT-strategie, bijvoorbeeld om te besparen op energie, water en hardware, aldus Paessler AG. 42 procent van de Europese bedrijven heeft duurzame IT-strategieën, ten opzichte van 26 procent in Noord- en Zuid-Amerika. Meer dan de helft van de respondenten uit Noord- en Zuid-Amerika geeft aan een duurzame IT-strategie ook nog geen prioriteit te geven de komende jaren. Het aantal organisaties dat werkt aan duurzame IT-strategieën is dit jaar wereldwijd gestegen van 33 procent naar 37 procent.

Cloud-adoptie grote zorg in Benelux


Cloud-adoptie is de grootste uitdaging (41 procent) voor de IT-sector in de Benelux. 72 procent van de IT-infrastructuur is namelijk nog niet opgenomen in de cloud. Wel verwacht 61 procent van de bedrijven in de Benelux dat ze binnen nu en twee jaar meer gaan inzetten op cloud-adoptie. Naast cloud-adoptie volgen de implementatie van Operational Technology-infrastructuren (31 procent) en automateriserings- en robotiseringsprocessen (31 procent) als grootste uitdagingen binnen de IT-sector. Op plek vier staat het hebben van een robuuste infrastructuur gevolgd door dataopslag.

Ondanks de recente media-aandacht staat Artificial Intelligence verrassend genoeg nog niet als uitdaging in deze top vijf voor IT-beheerders in de Benelux. Hoewel IT-managers zich grote zorgen maken over cloud-adoptie, is de daadwerkelijke implementatie nog laag. Uit het onderzoek van Paessler bleek dat slechts 28 procent van de IT-infrastructuur in de Benelux en 19 procent van de wereldwijde IT-infrastructuur in de cloud is opgeslagen. Dataopslag in de cloud vermindert de on-premise CO2-voetafdruk.

Bescherming tegen hackers

De mate waarin de cloud wordt gebruikt verschilt wereldwijd per branche. Zo slaat 92 procent van de organisaties in de wereldwijde publieke sector data lokaal op. Ondanks dat cloud-omgevingen voor deze organisaties voldoen aan strenge compliance- en beveiligingseisen, kiezen veel organisaties er dus nog steeds voor om data lokaal op te slaan. De voornaamste reden die deze organisaties geven om hun data lokaal op te slaan is dat ze dit de veiligste manier vinden om data te beschermen tegen hackers. 

Cloud-adoptie in verschillende sectoren:

  • Telecommunicatie-, technologie-, internet- en elektronica-industrie (24%)
  • Financiële dienstverlening (23%)
  • Onderwijs (21%)
  • Gezondheidszorg en farmacie (17%)
  • Maakindustrie (17%)
  • Publieke sector (8%)

lees ook

’75 procent bedrijven omarmt duurzaamheid in datacenters tegen 2027′

“IT-Infrastructuren zijn complex en het kost tijd om dit te moderniseren”, zegt Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler AG. “Hoewel IT-beheerders zich voornamelijk focussen op de bedrijfscontinuïteit, is het belangrijk om processen die een duurzamere infrastructuur mogelijk maken niet over het hoofd te zien. Een weldoordachte duurzaamheidsstrategie is niet alleen toekomstbestendig, maar kan op de lange termijn ook kosten-efficiënter zijn. Meer gebruik maken van de cloud kan onderdeel uitmaken van deze strategie.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.