e-mobility EV's elektrische auto's

Elektrisch aangedreven voertuigen populairst bij bedrijven

De automarkt, particulier en professioneel, heeft zich na enkele mindere jaren herpakt. Vooral het segment (deels) elektrisch aangedreven wagens gaat er op vooruit. Ongeveer de helft van het nieuwe professionele wagenpark heeft een elektrische of hybride motor. Dat blijkt uit cijfers van automobielfederatie Febiac.

De markten van particuliere personenwagens, lichte en zware bedrijfsvoertuigen hebben een prima eerste kwartaal achter de rug. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn er in 2023 27,5 procent meer nieuwe wagens afgeleverd. Vier wagens op tien hebben een volledige of gedeeltelijke elektrische aandrijving. Uit het rapport van Febiac blijkt wel dat de inschrijving van nieuwe auto’s nog onder het gemiddelde zit van de voorbije tien jaar.

Bedrijfsvoertuigen populair

In totaal werden 131.484 nieuwe wagens ingeschreven in het eerste kwartaal van dit jaar. De professionele klanten vormen met 86.481 (+ 35,5 procent) de grootste groep. Aan particuliere kant vonden ruim 45.000 nieuwe auto’s een eigenaar. Voor elke particulier ingeschreven auto staan dus twee inschrijvingen door professionele klanten. Lichte en zware bedrijfsvoertuigen stegen ten opzichte van het resultaat vorig jaar. Zware bedrijfsvoertuigen van meer dan 16 ton presteren trouwens wel beter dan het tienjarig gemiddelde.

4 op 10 geëlektrificeerd

Opvallend in de cijfers van Febiac is de blijven daling van het aantal auto’s met een klassieke verbrandingsmotor (diesel en bezine). In 2020 waren die auto’s nog goed voor 80 procent marktaandeel. Nu schiet daar nog ‘slechts’ 58,6 procent van over. Vooral de daling van dieselmotoren, elf procent, valt op. Op hun piek in 2008 bereikte dat marktaandeel 79 procent.

Het is geen verrassing dat geëlektrificeerde motoren marktaandeel veroveren ten opzichte van de verbrandingsmotor. De volledig elektrische auto’s (BEV) haalden voor het eerst de kaap van 15 procent. Daarmee komt het dicht bij het marktaandeel van de plug-in hybrides (17,2 procent). Zelfopladende hybrides blijven stabiel op 7,6 procent marktaandeel. Alles samen maken de elektrische wagens ruim 40 procent marktaandeel uit. Eén op drie nieuw ingeschreven wagens is een stekkerwagen.

lees ook

Elektrisch aangedreven voertuigen populairst bij bedrijven

Elektrisch populairst bij bedrijven

Op de particuliere markt blijft de benzinemotor met voorsprong de populairste aandrijving (68,3 procent). De zelfopladende hybride (13,1 procent) staat op de tweede plaats, voor de dieselmotor die de kaap van 10 procent niet meer haalt. Toch loopt die aandrijving nog altijd voor op stekkerwagens. Bij de professionele klanten is de situatie compleet anders. De benzinemotor is ook nog het populairst, maar met slechts 36 procent marktaandeel. Daarna volgen volledig elektrische auto’s (24 procent) en hybride wagens (21,4 procent).

De positieve evolutie heeft ook gevolgen voor de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s. Voor het eerst sinds de invoering van de WLTP-certificeringstest is de uitstoot gezakt onder de symbolische grens van 100g/km naar 95. De Tesla Model Y is de meest ingeschreven elektrische auto. Toch is de Volvo XC40 de populairste auto voor alle motoren samen, gevolgd door de Toyota Yaris en de Tesla Model Y. Het marktaandeel Chinese spelers groeit gestaad, maar neemt nog altijd slechts 1,3 procent van het marktaandeel in.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.