Biobrandstof, tanken, pomp

Elektrisch laden is nu een alternatief voor biobrandstof

Vanaf dit jaar kunnen brandstofleveranciers hun verplichting om hernieuwbare brandstof te leveren afkopen door hernieuwbare-energiekredieten te kopen bij uitbaters van elektrische laadpalen. Dat schrijft De Tijd na uitspraken van ministers van energie en mobiliteit Tinne Van der Straeten (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo). Het gaat om een nieuwe optie,  naast het bijmengen van biobrandstoffen in benzine en diesel.

Een Europese richtlijn verplicht lidstaten om tegen 2030 14 procent van de energie in de transportsector uit hernieuwbare bronnen te halen. Om aan deze doelstelling te voldoen, zullen brandstofleveranciers niet langer alleen biobrandstoffen kunnen bijmengen in benzine en diesel. Het systeem moet de uitbouw van laadinfrastructuur in ons land een financiële boost geven. Dat zeiden de ministers van Energie en Mobiliteit, Tinne Van der Straeten en Georges Gilkinet, woensdag bij de presentatie van een DATS 24-laadparking aan de Colruyt van Overijse.

Kredieten aankopen

Sinds 1 januari bestaat er een register waarop brandstofleveranciers zoals olieraffinaderijen en groothandelaars hun volumes kunnen registreren, zoals de bijmenging van biobrandstoffen. Zo kunnen ze tonen dat ze hun steentje bijdragen om de diesel en benzine aan de pomp te verduurzamen. Spelers die niet voldoende hernieuwbare energie op de markt brengen, kunnen kredieten aankopen bij spelers met een overschot. Nieuw aan het systeem is dat voortaan ook elektrisch laden in aanmerking wordt genomen.

lees ook

Tesla krijgt 150 miljoen euro voor uitbreiding van snelladernetwerk

Brandstofleveranciers kunnen in plaats van biobrandstoffen bij te mengen in hun diesel en benzine ook opteren voor de aankoop van energiekredieten bij exploitanten van publieke laadinfrastructuur. “Het is een manier om de vergroening van onze mobiliteit te financieren”, zegt Gilkinet. “Partijen die fossiele brandstoffen leveren zoals diesel of benzine zullen zo financieel bijdragen aan wie investeert in laadinfrastructuur.” Tinne Van der Straeten benadrukte dat de exploitant bij elke laadpaal een deel van de opbrengst moet afstaan aan de gemeente. Die kan het geld gebruiken om de laadinfrastructuur verder uit te bouwen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.