elektrische zware bestelwagen

Soepele regels voor elektrische bestelwagens op komst

De federale minister van Mobi­liteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil bestuurders van zwaardere elektrische bestel­wagens vrij­stellen van de plicht om hun rij- en rusttijden bij te houden. Dat moet het e-transport stimuleren. De schrijft De Tijd vandaag. Hoewel het aanbod aan elektrische bestelwagens op de markt toeneemt, blijven veel transportbedrijven huiverig om over te schakelen. Dat heeft volgens de krant niet alleen met het prijskaartje te maken.

Volgens Philippe Degraef is de zware batterij één van de hoofdredenen om de switch nog niet te maken. “Daardoor weegt een elektrische bestelwagen zonder lading meer dan een klassieke diesel”, zegt de directeur van de transportfederatie Febetra. “Met de lading erbij wegen e-bestelwagens meer dan 3,5 ton, waardoor ze plots vrachtwagens worden.” Daardoor hebben bestuurders van zwaardere e-busjes een rijbewijs C nodig en moeten ze een tachograaf installeren die de rij- en rusttijden bijhoudt.  In april versoepelde minister Gilkinet al die regels in een proefproject. De Europese regelgeving verplicht een rijbewijs C voor elektrische bestelwagens namelijk pas vanaf 4,25 ton.

Proefproject in de pijplijn

“Maar door de verplichte tachograaf blijft de drempel om te investeren in elektrisch goederentransport hoog”, meent Degraef. “Kies je voor een lichter elektrisch voertuig, dan heb je een kleiner laadvermogen. Ga je voor een zwaardere bestelwagen, dan is die door de rij- en rusttijden minder efficiënt inzetbaar dan een exemplaar dat op diesel rijdt en geen tachograaf hoeft te installeren.” Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) toont begrip voor de kritiek van Febetra. Zijn woordvoerster laat weten dat een proefproject in de steigers staat dat zwaardere bestelwagens zou toe­laten zonder tachograaf te rijden. De exacte timing is nog niet bekend. “Elektrische bestelwagens zijn een deel van de oplossing voor de vergroening van de mobiliteit en van de logistiek in ons land”, aldus Gilkinet.

De verkoop van volledig elek­trische lichte vrachtwagens zit in de lift. Volgens cijfers van de auto­mobielfederatie Febiac werden in de eerste zeven maanden van het jaar 1.596 exemplaren verkocht. In heel 2022 waren dat er 1.804. Als de trend doorzet, zal het cijfer eind 2023 dubbel zo hoog zijn. Maar procentueel blijft het aandeel elektrische lichte vrachtwagens marginaal. In de eerste zeven maanden van het jaar werden 41.396 lichte vrachtwagens verkocht in België. Het elektrisch aandeel bedraagt 3,8 procent. Bij de personenwagens gaat het al om ruim 10 procent. België blijkt bovendien achter te blijven op andere landen. Van alle busjes die in België rondrijden, zijn er 5.316 elektrisch: een marktaandeel van 0,6 procent. Dat is weinig ver­geleken met Nederland, waar eind mei al bijna 18.000 elektrische lichte vrachtvoertuigen rondreden.

lees ook

Elektrische bestelwagens rijden nu al goedkoper dan dieselvarianten

Het proefproject is welkom voor Philippe Degraef. Toch weerklinken ook kritische geluiden van vakbondshoek. “Rij- en rusttijden zijn er voor de veiligheid van de chauffeurs en andere weg­gebruikers. Zeker bij elektrische bestelwagens is dat een aandachtspunt, omdat die meestal in de bebouwde kom rijden”, zegt Koen Ryckenboer van de vakbond ACV Transcom. Of de versoepeling van de tachograafplicht zal leiden tot de doorbraak van elektrisch vrachtverkeer valt te betwijfelen. Er zijn nog drempels te overwinnen zoals de beperking voor (vracht)verkeer zwaarder dan 3,5 ton op allerlei lokale wegen. “Ook de kilometerheffing voor vracht­verkeer wordt aangepakt. Vlaanderen gaat zwaardere elektrische bestel­wagens vanaf 2024 vrijstellen. Of Wallonië en Brussel volgen, is onduidelijk”, besluit Degraef.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.