Solucious_Dats24_Bornem2

DATS 24 wil komende jaren minstens 10.000 publieke laadpunten installeren

De tankdochter van winkelketen Colruyt opent in het najaar tankpleinen op de parkings van de winkels in Boom, Mechelen en Ninove. Die laadpleinen zijn een eerste stap naar een grotere uitrol vanaf 2024.

DATS 24 opent binnenkort op de parkings laadpleinen met vier gewone en zes snellaadpunten. Klanten zullen via de snelladers hun rijbereik kunnen opladen tot 300 à 400 kilometer, aldus de tankdochter van Colruyt. De laadpunten passen in een grotere visie, die voorzitter Jef Colruyt tijdens de voorbije aandeelhoudersvergadering openbaar maakte. Het bedrijf wil over een tijdspanne van vijf tot zes jaar minstens 10.000 publieke laadpunten installeren. Daardoor zal DATS 24 meteen één van de grootste exploitanten worden in België, aldus De Tijd.

35.000 openbare laadpuntequivalenten

Dat DATS 24 de komende jaren 10.000 laadpunten wil plaatsen, is een stevige ambitie. De Vlaamse regering stelde zich tot doel om tegen 2025 minstens 35.000 openbare laadpuntequivalenten te hebben. Omdat snelladers zwaarder tellen, moet het gaan om ongeveer 25.000 laadpunten. Een flink deel zal de Colruytdochter dus voor haar rekening nemen. DATS 24 is al jaren bezig met alternatieve energiebronnen zoals waterstof, aardgas en elektriciteit. Zo heeft het hoofdkantoor in Halle het grootste laadplein van België waar 109 auto’s tegelijk kunnen opladen. Op de parkings van 280 winkels heeft de groep nu al  930 ‘trage opladers.

De laadpleinen die DATS 24 in Boom, Mechelen en Ninove zal installeren, moeten voor het einde van het jaar operationeel zijn. Het gaat om laadpleinen van telkens tien laadpunten, vier traditionele en zes snelladers met een capaciteit van 150 kilowatt. “We hebben goed bekeken hoelang mensen doorgaans boodschappen doen bij ons: 30 tot 60 minuten. In dat geval is een snellader van 150kW een mooie tussenweg”, aldus directeur elektromobiliteit Jonas Cautaerts in De Tijd. De 10.000 laadpunten komen niet alleen op de parkings van winkels zoals Colruyt, Spar of Bike Republic. “Dat kunnen ook ziekenhuizen of shoppingcentra zijn.” Op termijn wil de groep ook de laadinfrastructuur bij particulieren voor de rekening nemen. In dat opzicht heeft het bedrijf al een eigen laadpas.

lees ook

Aantal snellaadpunten in Vlaanderen bijna verdrievoudigd

Colruyt is niet de eerste groep die inzet op laadinfrastructuur. Eerder maakte Delhaize al bekend dat het 100 miljoen euro investeert om de Franse start-up Elektra 1.800 snelladers te laten installeren aan de supermarkten. “We gaan de komende drie tot vijf jaar naar een gigantisch overaanbod aan laadinfrastructuur”, weet Jochen De Smet, voorzitter van elektrificatieorganisatie EV Belgium. Hij wijst erop dat de meeste mensen hun elektrische auto thuis of op het werk opladen en niet onderweg aan een publieke laadpaal.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.