energyhome_premier_0054_1-min
Foto: EnergyVision

EnergyVision lanceert allereerste energiecontract

De nieuwe groene energieleverancier EnergyVision lanceert het allereerste energiecontract in ons land dat gezinnen een, volgens het persbericht toch, extreem lange bescherming biedt tegen prijsschommelingen op de markt. “Dat doen we door de productie zeer lokaal, groen en dus goedkoop te houden”, zegt CEO Maarten Michielssens.

EnergyVision stelde maandag het nieuwe contract voor, in het bijzijn van mede-investeerder Marc Coucke. “Concreet koppelen we gratis zonnepanelen aan onze contracten, die we kosteloos plaatsen op daken van woningen. Zo kunnen we tot 70 procent van de energiefactuur voor minstens tien jaar vastklikken aan een vast tarief. De langste formule ooit op de Belgische markt.” ​ EnergyVision is ook al tien jaar actief als energieproducent en beschikt inmiddels over 2 miljoen zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Daar komen er dit jaar nog eens 200.000 in Vlaanderen en Brussel bij. 

Bescherming tegen prijsschokken

Een  zogeheten ‘vast-variabel’ contract is mogelijk omdat de energiefactuur uit drie delen bestaat. De eerste 1.000 kWh energie die een gezin gebruikt (afkomstig van o.a. PV-installaties van EnergyVision in Vlaanderen maar ook windturbines), wordt aangeboden aan een vaste prijs die voor tien jaar is vastgeklikt. Daarnaast stelt EnergyVision de verbruikte energie opgewekt door de gratis zonnepanelen (die het bedrijf ook onderhoudt) gratis ter beschikking. Daarvoor rekent de leverancier een laag tarief aan, dat voor 30 jaar wordt vastgeklikt. Het overige gedeelte van de factuur – ongeveer 30 procent bij een gemiddeld gezin in Vlaanderen, maar minder dan 10 procent bij kleine verbruikers – is gekoppeld aan een variabele prijs.

Grafiek EnergyVision

Een gebruiker zou op die manier tot 90 procent van de factuur voor jaren kunnen indekken tegen prijsschommelingen. De voordelen van een variabel contract, zoals maandelijkse opzegbaarheid, blijven behouden. “De voorbije jaren zagen honderdduizenden gezinnen hun vaste energiecontract geschrapt door de energiecrisis”, aldus Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision. “Hun energiefactuur verdubbelde in vele gevallen, omdat ze afhankelijk waren van spelers die actief zijn op de internationale markten, die gevoeliger zijn voor geopolitieke onzekerheid. Vele gezinnen hebben tegenwoordig een variabel contract, maar willen liever geen risico’s nemen.” ​

Besparing tot 300 euro per jaar

EnergyVision is ervan overtuigd dat haar energiecontract vandaag een gezin met gemiddeld verbruik ruim 300 euro per jaar kan helpen besparen. De leverancier introduceert het energiecontract voorlopig alleen in Vlaanderen en mikt in de eerste plaats op eigenaars van woningen die nog geen zonnepanelen hebben geplaatst. Later dit jaar worden formules geïntroduceerd voor huurders, appartementsbewoners en gezinnen die reeds zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Op termijn komen er ook contracten voor Waalse gezinnen. Alle stroom komt uit de eigen productie van EnergyVision, die in de komende maanden en jaren nog een stuk wordt opgevoerd door onder andere grote zonneparken in Oostende en Wallonië. In de winter zal groene energie uit windturbines het aanbod aanvullen.

Maarten Michielssens (l) en Marc Coucke (r). Foto: EnergyVision

“Het model werkt als een vliegwiel”, legt Marc Coucke, mede-investeerder (Alychlo) uit. “Elke nieuwe klant zorgt meteen ook voor extra stroom, waardoor dubbel zoveel gezinnen van groene energie kunnen genieten. De zonnepanelen worden bovendien gratis geplaatst en onderhouden, wat de stap naar groene energie voor iedereen een stuk haalbaarder en betaalbaarder maakt. Dat EnergyVision zo zijn steentje bijdraagt aan de broodnodige energietransitie – zonder een eurocent aan subsidies te vragen – maakt dit project meer dan de moeite waard om onze schouders onder te zetten.” ​

Democratisering van groene energie

“95 procent van de Vlaamse gezinnen vandaag haalt hun elektriciteit en gas bij één en dezelfde leverancier. Om niemand uit te sluiten, willen we daarom weldra ook gas aanbieden”, verklaart Maarten Michielssens. “Maar we koppelen daar meteen een engagement aan: we gaan samen met onze klanten bekijken hoe we binnen de vijf jaar van gas kunnen afstappen, door bijvoorbeeld over te stappen naar warmtepompen. Ook hier willen we de investering dragen en verkopen we alleen de groene elektriciteit.” 

lees ook

‘Groene technologieën (behalve zonnepanelen) lopen hopeloos achter’

Groene energie beschikbaar en betaalbaar maken voor iedereen – ook zij die er op eigen kracht niet geraken – is een van de belangrijkste beweegredenen waarom EnergyVision in 2014 werd opgestart. “Met deze unieke formule willen we groene energie simpelweg democratiseren”, gaat Marc Coucke verder. “We hebben het geld van de Marc Couckes van deze wereld gebruikt om de energiefactuur van iedereen behalve de Marc Couckes van deze wereld naar beneden te halen.” ​

Klant worden bij EnergyVision kan door via de website van het bedrijf of via vergelijkende site zoals Mijn Energie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.