3. Oostende Airport 1

EnergyVision installeert 66.000 zonnepanelen op luchthaven Oostende-Brugge

Energiebedrijf EnergyVision plaatst dit najaar 66.200 ultragrote zonnepanelen op de terreinen van Luchthaven Oostende-Brugge. De site wordt daardoor het op één na grootste zonnepanelenpark van België. De installatie (40 MWp) zal haar eigen energieverbruik, dat van de Luchthaven van Antwerpen én dat van bijna 10.000 Oostendse gezinnen 100 procent groen maken.

EnergyVision plaatst, onderhoudt en financiert de installatie van 35 miljoen euro. De forse investering levert een besparing op van 9.600 ton CO2. De werken starten in het najaar. De totale oppervlakte van de installatie bedraagt 303.864 m², wat overeenkomt met 61 voetbalvelden. De zonnepanelen op de luchthaven zullen goed zijn voor een jaarlijkse productie van bijna 37.000 MWh. De opgewekte energie zal in eerste instantie gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de volledige luchthavensite. Dankzij dit project kan de luchthaven werken op 100% groene stroom.

Groene stroom voor buurtbewoners

Met een jaarlijkse elektriciteitsproductie van bijna 37.000 MWh zal de luchthaven echter veel meer stroom opwekken dan het zelf kan verbruiken. Daarom zal een deel van de opgewekte groene stroom worden afgeleid naar de luchthaven van Antwerpen (Deurne), het overige deel gaat rechtstreeks naar de buurtbewoners. “Naast de vergroening van ons eigen stroomverbruik zal de overige energie die we halen uit de zonnepanelen gebruikt kunnen worden door bijna 10.000 gezinnen in de omgeving”,zegt Eric Dumas, CEO van Luchthaven Oostende-Brugge.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de aanvraag voor een omgevingsvergunning om, in een eerste fase, ruim 40 MWp aan zonnepanelen te installeren op en rond de luchthaven. De start van de bouw wordt verwacht vanaf september 2023. In een volgende fase worden ook mogelijkheden voor de opslag van energie toegevoegd. links en rechts van de landingsbanen zullen grote zonnevelden liggen, maar ook op weg naar het vliegtuig zal het groene karakter van de luchthaven zichtbaar en tastbaar zijn. Zo komen er ook kinetische tegels waarbij de reizigers zelf elektriciteit kunnen opwekken terwijl ze stappen.

Kinetische tegels zorgen mee voor elektriciteit

Burgerparticipatie

Door dit project zullen buurtbewoners niet alleen groene stroom kunnen afnemen, ze kunnen er ook aan verdienen. Via www.stroomvantzeetje.be kunnen individuen mee investeren in het project. “Binnenkort zullen Oostendenaren (gezinnen, maar ook kmo’s) zich kunnen inschrijven om de opgewekte elektriciteit prioritair te kopen, tegen vaste prijzen, zonder enige prijsstijging, en dat voor lange termijn. Daarnaast zetten we ook een platform op voor burgerparticipatie: wie wil, kan mee investeren in de installatie, onder de vorm van een lening over 8 jaar met een vaste jaarlijkse intrestvoet van 5 procent,” zegt Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision.

lees ook

Aandeel opgewekte elektriciteit uit wind- en zonne-energie bereikt recordhoogte

Met deze installatie wil EnergyVision haar missie nog meer kracht bijzetten: goedkope, groene, lokale energie bereikbaar maken voor iedereen. De energietransitie mag en moet voor EnergyVision helemaal niet boven het hoofd van de burger gebeuren, integendeel.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.