PET flessen

Europa geeft nieuwe regels voor het berekenen van hoeveelheid gerecycleerd materiaal in producten

De Europese Commissie heeft een ontwerpbesluit gepubliceerd dat de regels bepaalt voor het berekenen, verifiëren en declareren van het gehalte aan gerecycleerde kunststof in drankflessen voor eenmalig gebruik. Europa wil op die manier uniforme regels garanderen.

De nieuwe regels zullen volgens de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor de start van de zomervakantie van kracht worden in alle lidstaten. De regels moeten de basis vormen voor toekomstige voorschriften over het gehalte aan gerecycleerde kunststoffen. Bijvoorbeeld in de herziening van de verpakkingsrichtlijn, de ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation) en de ELV (end-of-life-vehicles)-richtlijn. De Europese Commissie heeft een feedbackperiode geopend tot eind mei. De commissie zal in haar definitieve besluit rekening houden met de opmerkingen van uit de lidstaten.

Beleidsmaatregelen

In 2019 startte de Europese Unie met de ‘Single Use Plastics’-richtlijn, kortweg SUP. Daarmee roept de EU haar lidstaten op om beleidsmaatregelen te treffen om vervuiling door de tien meest gevonden plastic producten op Europese stranden te verminderen. Die initiële richtlijn heeft sindsdien geleid tot een verbod op sommige eenmalige kunststof wegwerpproducten. Het gaat onder andere om wattenstaafjes, borden, bestek, rietjes, roestaafjes, ballonstokken en voedsel- en drankverpakkingen uit piepschuim.

Sinds vorig jaar spoort Europa de lidstaten aan om maatregelen te nemen om de consumptie van bepaalde SUP-producten duurzaam te verminderen tegen 2026. De richtlijn heeft als bijkomend doel om het gebruik van gerecycleerde materialen in nieuwe kunststofproducten en verpakkingen te verhogen. Vanaf 2025 moeten bijvoorbeeld PET-flessen voor eenmalig gebruik bestaan uit minstens 25 procent gerecycleerd PET. Vijf jaar later moeten alle kunststof drankflessen voor eenmalig gebruik uit minstens dertig procent gerecycleerde kunststoffen bestaan.

Mechanische en niet-mechanische recyclage

Het uitvoeringsbesluit dat nu op tafel ligt slaat (voorlopig) alleen op het aandeel gerecycleerde kunststof afkomstig van mechanische recyclage en heeft dus betrekking op het behalen van de eerste doelstelling in 2025. Die doelstelling is volgens de effectenbeoordeling van de commissie mogelijk met gerecycleerd PET-materiaal afkomstig van mechanische recyclage. Om de doelstelling voor 2030 te halen zal volgens de commissie ook niet-mechanische recyclage nodig zijn om andere kunststoffen (zoals PP en PE) en gemengde stromen te kunnen recycleren.

lees ook

Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen 

In dat opzicht plant de commissie, naar alle waarschijnlijkheid eind 2023, een wijziging op dit uitvoeringsbesluit om ook gerecycleerde kunststof afkomstig van niet-mechanische recyclage te kunnen meerekenen. Het creëren van geschikte regelgeving is één van de meer dan dertig acties in het Vlaams uitvoeringsplan voor kunststoffen 2020-2025. Om die reden verwelkomt OVAM dan ook het nieuwe Europese afsprakenkader.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.