MERIC_bestelwagen_energietransitie

Geavanceerde XR-technologieën helpen installatiesector bij energietransitie

Installatiebedrijven spelen een cruciale rol in de energietransitie, schrijft Flux50 in een persbericht. Tegelijk kampt de sector met een groeiend tekort aan geschoold personeel om die energietransitie te helpen realiseren. Het Meric-project (Mobile Extended Reality for Installation Companies) wil dat euvel verhelpen door installatiebedrijven te voorzien van geavanceerde technologieën en trainingsmiddelen.

De snelle opkomst van groene energieprojecten heeft geleid tot een groeiende vraag naar gekwalificeerde technische professionals. Deze professionals zijn ook nodig om de meer dan 3 miljoen huizen in Vlaanderen te verduurzamen door het plaatsen van digitale meters, warmtepompen, zonnepanelen, en andere laadpalen. Het huidige tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de technische sector vormt een belemmering en heeft meerdere oorzaken. Zo worden techniekers ingezet voor andere noodzakelijke infrastructuurprojecten (bv uitrol glasvezel-netwerken) en is er een gebrek aan interesse voor gespecialiseerde technische opleidingen en trainingen die aansluiten op de behoeften van de energietransitie.

Het aantrekkelijk maken van deze opleidingen en het bevorderen van technische vaardigheden via innovatieve onderwijsmethoden is van vitaal belang, meent Flux50. Dit zowel om jongeren te inspireren om voor een technische loopbaan te kiezen, alsook ook om ervaren technici te motiveren zich bij te scholen en om interessante profielen naar de energiesector te trekken. Technieken als Virtual, Augmented of Extended Reality kunnen helpen. Op verschillende plaatsen zijn experimenten bezig met deze technologie. Zo is er op T2-campus al een batterijcursus in Virtual. Toch ondervinden dergelijke initiatieven hinder door de beperkte beschikbaarheid van infrastructuur en vragen een verplaatsing van de doelgroep.

MERIC-project

In het MERIC-project investeert de Vlaamse en Europese overheid, samen Flux50, in een bestelwagen waarmee de nieuwste technieken via extended reality bij de bedrijven zelf gedemonstreerd kunnen worden. Deze mobiele infrastructuur zal ook ter beschikking staan voor demonstraties op locaties waar installatiebedrijven samenkomen of onderwijsinstellingen aanwezig zijn. Projectcoördinator Flux50 heeft nauw samengewerkt met Volta, Constructiv, BuildWise, Embuild, Volta, FlandersMake, RTC Vlaanderen en Syntra om MERIC te ontwikkelen en te verfijnen.

Via XR-assistentie kan een technieker centrale hulp krijgen bij een probleem.

Met behulp van assisted reality kan een junior sneller het veld worden ingestuurd. Als hij een probleem tegenkomt dat nog niet tot zijn ervaringsveld behoort, kan hij een Smart Glass opzetten, een videocall opzetten met een senior op kantoor. Daarbij kan de senior meekijken naar wat de junior ziet, aanwijzingen geven, documenten, stappenplannen of tekeningen beschikbaar stellen binnen de videocall op het kleine schermpje van de junior technieker, die ondertussen zijn handen vrij heeft dankzij de spraakbesturing van de smart glass.

lees ook

Embuild Vlaanderen: ‘bouwsector legt de lat hoger voor energiezuinige gebouwen’

Het mobiel labo van MERIC bestaat uit een aantal sets AR/VR/XR-toestellen. Het gaat om smart glases, VR-brillen en iPads met LiDAR functie. De belangrijkste toepassingen zijn:

  • AR-geassisteerde installaties
  • VR-gebaseerde trainingen
  • Real-time samenwerking
  • Digitale documentatie

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.