hoogspanning_Elia_kabels

(Voorlopig) geen ruimte meer voor windturbines, zonne- en batterijparken in West-Vlaanderen

Hoogspanningsnetbeheerder Elia ziet voorlopig geen ruimte meer voor extra windturbines, zonne- of batterijparken op het West-Vlaamse net. Pas vanaf het moment dat de geplande hoogspanningslijn Ventilus operationeel is, wellicht tegen 2030, zal er extra ruimte zijn.

De netbeheerder liet weten dat de volledige provincie donkerrood kleurt wanneer het op resterende capaciteit op het Belgische stroomnet aankomt. De rode vlek loopt zelfs over de West-Vlaamse provinciegrens tot aan Gent en Doornik. Tot 2026 is er geen ruimte voor extra productiecapaciteit, zelfs niet voor één megawatt. Elia houdt rekening met de groeiende vraag naar laadpalen en warmtepompen bij particulieren en de toenemende productie door zonnepanelen, weet De Tijd. De beschikbare capaciteit wordt gereserveerd voor bestaande en geplande projecten. Nieuwe, niet residentiële, aanvragen accepteert de netbeheerder in beperkte mate.

Wachten op Ventilus

De Ventilus-netversterking is cruciaal om toekomstige windparken op zee te kunnen aansluiten en extra productie in het net te injecteren. Bedrijven die fabrieken of datacenters willen bouwen, stuiten nu op de limieten van gebieden zoals Limburg en West-Vlaanderen. Elia overweegt daarom flexibele aansluitingen als tussenoplossing. Daarbij kunnen bedrijven doorgaan met hun investeringen, maar kunnen ze tegelijk worden afgeschakeld wanneer het net overbelast dreigt te raken. Die maatregel moet enige ademruimte geven tot de noodzakelijke netversterkingen zoals Ventilus, maar ook Boucle du Hainaut, operationeel zijn.

lees ook

Elia plant tot tien miljard euro aan investeringen

Elia-CEO Frédéric Dunon erkent de uitdagingen van de energietransitie en pleit voor de flexibele netaansluitingen om het net efficiënter te gebruiken. Nieuwe gebruikers die aanvaarden dat ze gedurende vijf procent van het jaar geen stroom kunnen afnemen, creëren meer ruimte voor nieuwe aansluitingen. Elia ziet voornamelijk potentieel bij industriële productieprocessen die in de toekomst meer flexibel zullen zijn. De netbeheerder waarschuwt voor ‘Nederlandse toestanden’, waar het distributie- en hoogspanningsnet op zijn limieten botst. Als gevolg daarvan zijn in tal van provincies aansluitingstops van kracht voor nieuwe bedrijven, zonneparken, ziekenhuizen en scholen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.