hoogspanning_Elia_kabels

Elia plant tot tien miljard euro aan investeringen

Hoogspanningsbeheerder Elia wil tussen 2024 en 2028 voor 9,4 miljard euro investeren in België. Dat heeft de groep bekendgemaakt in een update van de investeringsplannen. Eerder raakte al bekend dat Elia in de gereguleerde periode 2024-2027 6,4 miljard euro gaat investeren in het hoogspanningsnet.

Voor de periode 2024-2028 loopt dat op tot 9,4 miljard euro, blijkt uit het kwartaalverslag van Elia. “Dit is voornamelijk het gevolg van een extra jaar met hoge investeringsuitgaven in 2028 en hogere kosten door schaarsteproblemen en inflatie bij enkele grote projecten”, aldus de groep in een verduidelijking aan persbureau Belga. Een groot deel van de extra investeringen gaan naar het energie-eiland dat Elia wil bouwen voor onze kust. Maar de netbeheerder moet ook fors investeren in de aanleg van nieuwe hoogspanningslijnen Ventilus en Boucle-du-Hainaut. 

Elektriciteitsnetwerk versterken

Al die miljarden zijn nodig om het net te versterken, met het oog op de toenemende elektrificatie van ons land. Elia verwacht dat alleen al het elektriciteitsverbruik van de bedrijven zal tussen nu en 2030 met de helft toenemen. Ook de toename aan elektrische wagens, warmtepompen en andere elektrische toepassingen werken een verwachte stijging in de hand. De plannen komen ook met een kost voor de gebruiker. De federale energieregulator CREG keurde vorige week de nieuwe transmissietarieven goed van Elia. De tarieven stijgen over de tariefperiode 2024-2027 met gemiddeld 77 procent.

lees ook

Elia-studie pleit voor wijdverspreide flexibele consumptie

De investeringen die Elia plant in Duitsland, waar het bedrijf ook hoogspanning bouwt en beheert, lopen zelfs op tot 20,7 miljard euro de komende vijf jaar. Duitsland staat voor een enorme versnelling van investeringen in onder meer nieuwe windparken, met als ambitie tegen 2045 klimaatneutraal te zijn. In het verslag over het derde kwartaal herziet de hoogspanningsgroep ook de vooruitzichten voor het hele jaar. De groep mikt op een aangepast rendement op eigen vermogen aan de hogere kant van de doelstelling van 6 tot 7 procent te realiseren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.