Wildfires,Release,Co2,Emissions,And,Other,Greenhouse,Gases,(ghg),That

Uitstoot broeikasgassen in EU daalt met vier procent

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is in het laatste kwartaal van 2022 gedaald tot 938 miljoen ton CO2-equivalenten. Dat meldt persbureau Belga naar aanleiding van cijfers vrijgegeven door het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het cijfer is een daling met vier procent in vergelijking met dezelfde periode één jaar eerder. Opvallend is dat die daling er komt ondanks een economische groei van 1,5 procent op jaarbasis in de Europese Unie in het slotkwartaal van 2022. “Het is ook positief dat de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019, voor corona dus, met 6 procent is gedaald”, aldus Eurostat.

Verwerkende industrie


De economische sectoren die de meeste uitstoot veroorzaakten, blijken volgens Eurostat de verwerkende industrie (21 procent), de huishoudens (21 procent) en de levering van elektriciteit en gas (20 procent). De landbouw en de sector transport en opslag waren elk goed voor ruim 10 procent.

lees ook

“Significante daling van broeikasgassen nog steeds haalbaar”


De uitstoot daalde in bijna alle EU-lidstaten, behalve in Ierland (+12,3 procent), Letland (+6,8 procent), Malta (+6,4 procent) en Denemarken (+1,9 procent). De grootste dalingen waren er in Slovenië (-15,9 procent), Nederland (-9,9 procent) en Slovakije (-6,9 procent). In België lag de uitstoot van broeikasgassen in het vierde kwartaal van 2022 3,3 procent lager dan een jaar eerder en dus onder het Europees gemiddelde van vier procent.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.