site_ineos_antwerpen

Ineos krijgt duurzaamheidslabel voor waterstofproductie in Antwerpen

De Antwerpse Ineos-vestiging is de eerste Europese producent van groene waterstof die volledig is gecertificeerd onder het ISCC PLUS-schema. Het gaat om een wereldwijd, vrijwillig certificeringsprogramma voor bio-gebaseerde, circulaire en hernieuwbare grondstoffen over verschillende markten heen.

Ineos Inovyn is Europa’s grootste exploitant van elektrolysetechnologie. Die technologie is nodig om (groen) waterstof te produceren. Ineos produceert jaarlijks 60.000 ton koolstofarme waterstof of meerdere locaties. De ISCC-certificering slaat op de Antwerpse vestiging van het bedrijf. Daardoor is Antwerpen de eerste vestiging met volledig geauditeerde gegevens over broeikasgassen, wat zorgt voor een betere traceerbaarheid van duurzame materialen langs de verschillende toeleveringsketens.

Duurzame waterstofproductie

“Dit certificaat toont onze toewijding aan het leveren van leiderschap en de versterking van de Europese duurzame waterstofproductie”, zegt Wouter Bleukx, business director waterstof bij Ineos. “Hierdoor kunnen onze klanten hun eigen berekeningen maken van hun productvoetafdrukken. Het laat hen toe om producten op te markt te brengen met een lagere CO2-uitstoot. De Antwerpse site produceert waterstof via chloor-alkaline-elektrolyse waarbij zoutoplossing wordt gebruikt om chloor, natronloog/kaliumloog, natriumhypochloriet en waterstof te produceren.”

lees ook

‘H2 Import Call’ moet havens voorbereiden op waterstofinvoer

De elektriciteit voor de waterstofproductie komt rechtstreeks van windturbines voor de Belgische kust. “Het gebruik van hernieuwbare elektriciteit uit bestaande en lokale overeenkomsten is een belangrijke stap richting meer duurzaamheid. Dit is een groeiende Europese waterstofmarkt, en de ISCC-certificering betekent dat er op dit moment slechts één product op de markt is met sterke en transparante duurzaamheidsreferenties. Door onze expertise in productie, technologie en opslag te gebruiken, dragen we bij aan veranderingen die de productie van waterstof in Europa zullen stimuleren”, besluit Bleukx.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.