De Waalse regering heeft beslist dat kassatickets niet langer automatisch mogen worden geprint. Daarmee volgt Wallonië het Franse voorbeeld. Klanten die wel nog een papieren ticket willen, kunnen daar om vragen. Supermarktketen Lidl is dan weer gestart met het verspreiden van de folder via WhatsApp. Ook hier moet de klant daar zelf om vragen.
Wallonië volgt dus Frankrijk door geen kassatickets meer automatisch uit het printertje te laten rollen. Onze Zuiderburen zijn vorige maand gestart met het systeem. Klanten kunnen het bonnetje wel per mail of sms ontvangen. Al schrijft Gondola er meteen bij dat er uitzonderingen zijn. Zo mag de winkelier een ticket afprinten wanneer de klant er om vraagt. Voor bepaalde producten, waar bijvoorbeeld een garantie op staat, is het zelfs verplicht om een ticket af te drukken. Ook bij diensten van meer dan 25 euro moet een papiertje worden geprint. De maatregel gaat in op 10 augustus, als geldt de volledige maand als overgangsperiode.
4 miljoen bomen
“Veel handelaars passen de regeling al toe in de praktijk”, zegt Ysaline Fettweis, woordvoerder van Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo). “Ze vragen de klanten of ze een ticketje willen of niet. Volgens het kabinet van de minister worden jaarlijks ongeveer vijf miljard kassatickets geprint. Dat is het equivalent van vier miljoen gehakte bomen. “Veel klanten gooien hun ticket meteen weg, vaak zelfs gewoon in de natuur.
In Vlaanderen is er nog geen verplichting, al laat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die mogelijkheid wel onderzoeken. Volgens verschillende consumentenverenigingen heeft de klant geen baat bij de maatregel. Zo zou het moeilijker worden om na te gaan of er fouten zijn gebeurd bij de afrekening. Ook het terugbrengen van artikelen zou moeilijker worden. Bovendien rijzen er privacy-issues bij digitale kassatickets, vinden de consumentenverenigingen.
Lidl foldert via WhatsApp
Gondola meldt dat Lidl, als eerste supermarkt, haar folder voortaan aanbiedt via WhatsApp. Gebruikers van het social media-platform moeten we zelf de aanvraag doen om de folder te ontvangen. Lidl wil met de toepassing verder inzetten op digitalisering en het afbouwen van de papieren folders. In mei startte de supermarktketen met het versturen van papieren blaadjes naar consumenten in Antwerpen, Gent, Namen en Luik. Door dat proefproject verminderde de productie met tien procent, wat een aanzienlijke ecologische impact heeft. Ook andere grote supermarkten kiezen voor steeds minder papier.
lees ook
Belgische supermarkten kunnen duurzamer
Met WhatsApp, een toepassing die drie op vier belgen regelmatig gebruikt, gaat Lidl nu een stap verder. “ We weten dat promoties meer dan ooit relevant zijn voor de consument”, vertelt woordvoerster Isabelle Colbrandt. “Bovendien gaan onze klanten steeds meer via digitale kanalen op zoek naar kortingen. Door die nu via WhatsApp aan te bieden, maken we het hen een stuk gemakkelijker. Maar alleen wanneer de klant dat zelf wenst.” Lidl zal de papieren folder verder afbouwen. Hoe snel dat zal gaan, hangt af van de evaluatie van het proefproject in de vier grote Belgische steden.