COSH! Stad Hasselt KNAP by kobe vanderzande-140
foto: Kobe Vanderzande

Screening tool zet duurzame handelaars op de kaart 

COSH!, het data driven fashion platform van Niki de Schryver lanceert op 22 april een store screening tool waar retailers de duurzaamheid van hun winkel kunnen nagaan. Met de tool komt de duurzaamheid van de winkel naar voor, wat voor (milieubewuste) consumenten een meerwaarde kan betekenen.  

COSH! testte de bètaversie van de tool voor de eerste keer in Hasselt. De Limburgse stad van de smaak werd door COSH! onder de loep genomen. Naast in een online gids zal alle info ook op een toegankelijke geprinte routekaart te vinden zijn. De lancering van de tool is een grote stap richting COSH!’ missie: een circulaire en slavernij-vrije retailsector de norm maken. “Er is rond duurzaamheid nog veel misvatting en dat in alle lagen, van modemerken en retailers tot de overheid. Zonder een diepgaande duurzaamheidsexpertise, trap je zonder het door te hebben in greenwashing”, aldus Niki De Schryver. 

Screening tool 

De COSH! store screening tool werkt met input die retailers zelf in de tool plaatsen. Nadat die alle vragen heeft ingevuld, analyseert de tool de winkel in acht thema’s: mens, planeet, korte keten, circulariteit, dierenwelzijn, tot levensduur, transparantie, verpakking en het energieverbruik van het winkelpand. Eens een winkel door de tool is gehaald, krijgt het een COSH!-index score op 100. De tool kijkt tijdens de screening naar data van de merken die al door COSH! onder de loep zijn genomen in eerdere brand screenings.  

De tool reikt verder dan eender welke eerder ontwikkelde tool doordat het niet op vezelniveau maar op merk- en winkelniveau screent. COSH! streeft naar een bredere benadering van shoppen die naast de productiefase ook de eindelevensfase, het recyclingpotentieel en de impact op de aarde ook de sociale en circulaire factoren meeneemt. COSH! bemachtigde één van de vijf plaatsen in DigiCirc, de Europese accelerator, met het idee om een store screening tool te ontwikkelen. Er werd 120.000 euro vanuit de accelerator vrijgemaakt in 2022, 6 maanden later werd de tool succesvol getest in Stad Hasselt, waar vandaag, COSH! meteen ook de finale van DigiCirc mee won.  

Hasselt: stad van de ‘duurzame’ smaak 

Stad Hasselt stuurde de bètaversie van de tool uit. Hasseltse winkeliers konden deelnemen aan de test. Naast reeds gekende duurzame winkels doken er initiatieven op die eerst niet op de COSH! radar stonden, maar ook duurzaam te werk gaan. Een verrassende wending die, naast een doelgroepverbreding, ook een inzicht geeft in het lokale speelveld. COSH! ging bij iedere ondernemer langs om de tool te overlopen en een diepte-interview af te nemen. Uit de screening vloeide de Hasseltse duurzame shoppingroute. Een kaart met 20 winkels waaronder 6 multibrandstores, 6 flagshipstores en 4 tweedehandswinkels.  

lees ook

Belgische consumenten accepteren langere bezorgtijden van milieuvriendelijke retailers

Alle winkels liggen op een kwartier wandelen van elkaar met het groene hart rond de Dokter Willemsstraat. De kaart zal vanaf 22 april te verkrijgen zijn bij de deelnemende shops en Visit Hasselt. “Ik wil de Hasseltse ondernemers en burgers ondersteunen in hun zoektocht naar duurzame en circulaire producten”, zegt Nele Kelchtermans, schepen van Klimaat en Circulaire Economie in Hasselt. “Daarom starten wij een samenwerking met COSH! dat grondig analyseert welke detailhandelaars hier pionier in zijn en fairtradeproducten verkopen met kleinere voetafdruk.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.