Limburgse SOLiTHOR werkt aan batterijen voor elektrische vliegtuigen

De Genkse technologiestart-up SOLiTHOR werkt samen met het Waalse lucht- en ruimtevaartbedrijf Sonaca aan de ontwikkeling van lithium-vastestofbatterijen voor regionale (elektrische) vliegtuigen.

De samenwerking is woensdag aangekondigd en opgepikt door persagentschap Belga. SOLiTHOR zal verantwoordelijk zijn voor celonderzoek, ontwikkeling, testkarakterisering, formaatontwerp en productie van 10Ah-40Ah-cellen, aldus het persbericht. Sonaca zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de batterijverpakking, met inbegrip van alle bijhorende beheersystemen. Het bedrijf zal ook het batterijsysteem certificeren.

Spin-off van imec

SOLiTHOR is een spin-off van het leuvense onderzoekscentrum imec. In de vestiging in Sint-Truiden zal het bedrijf de batterijcellen produceren. De integratie van de vliegtuigbatterijen zal dan weer plaatsvingen in de fabriek van Sonaca in Gosselies, nabij Charleroi. “Met deze alliantie verdelen de twee Belgische spelers de belangrijkste activiteiten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, productie en integratie van cellen en batterijsystemen voor de aandrijving van vliegtuigen”, aldus het persbericht.

Met de lithium-vastestofbatterijen mikt SOLiTHOR op regionale vliegtuigen met een reistijd tot vijf uur. De batterijen verschillen van ‘gewone’ autobatterijen die werken op basis van vloeibaar elektrolyt, weet Belga. “Het is zeer waarschijnlijk dat onze cellen in regionale vliegtuigen zullen zitten binnen drie tot vijf jaar”, aldus SOLiTHOR. De samenwerking blijft niet alleen bij regionale, elektrische vliegtuigen. Het partnerschap breidt zich ook uit naar satelliet– en defensiesystemen.

lees ook

Volledig elektrisch vliegtuig Alice maakt succesvolle eerste vlucht

De samenwerking moet tegelijk bijdragen aan de doelstelling van Sonaca voor de ontwikkeling van een koolstofarm vliegtuig tegen 2035. De bedoeling is om volledige koolstofneutraliteit te bereiken tegen 2050.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.