CO2 reductie

Om klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet het zeven keer sneller

De wereld moet een flinke inhaalbeweging maken als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen. Dat blijkt uit cijfers van consultancybedrijf PwC. Vanaf nu moet de uitstoot elk jaar 17,2 procent dalen – of zeven keer sneller dan het huidige tempo.

De achterstand stapelt zich op. Vorig jaar berekende PwC (voorheen PricewaterhouseCoopers) nog dat de uitstoot jaarlijks met 15,2 procent naar beneden moet om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. In het nieuwe rapport is dat cijfer gestegen tot 17,2 procent. De kloof met wat de wereld in werkelijkheid haalt, is groot: een magere 2,5 procent. De wereld moet dus zeven keer sneller de CO2-uitstoot terugdringen dan tot nog toe het geval was.

Geen wanhoop

Om dat in perspectief te plaatsen: sinds 2000 heeft geen enkel G20-land ooit meer dan 11 procent kunnen verminderen in één jaar tijd. Groot-Brittannië is recordhouder met een uitstootreductie van 10,9 procent in 2014. “Dat de wereld zeven keer sneller koolstofarm moet worden, is geen uitroep van wanhoop, maar moet een aansporing tot actie, zijn”, zegt Emma Cox van PwC. “Het tempo moet veel hoger, en dramatische veranderingen zijn wel degelijk mogelijk als het bedrijfsleven en de politiek op één lijn komen.”

lees ook

‘Geen enkel industrieland komt ook maar in de buurt van groene groei’

Positief is alvast dat hernieuwbare energiebronnen vorig jaar sterk in de lift zaten, zegt PwC. Zonne- en windenergie groeiden met respectievelijk 24,4 en 13,1 procent, vooral in Azië, de VS en Europa. “De versnelling van de inzet van wind- en zonne-energie overal ter wereld laat zien dat er verandering mogelijk is”, zegt Cox. “De wereld is bezig de groei los te koppelen van de CO2-uitstoot, nu moet die trend uitgroeien tot een wereldwijde stroming.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.