C99A8924-ECOO-P4U-150-3020 (260922)

Recyclagecentrum Ecoo Beringen: alles begint met correct sorteren 

Het recyclagecentrum van Ecoo Beringen recycleert een monostroom van LDPE- of lagedichtheid-polyethyleen-folies. Ze zijn als post-consumerafval afkomstig uit de Nieuwe Blauwe Zak. Concreet gaat het om zachte, dunne folietoepassingen. Een typisch voorbeeld is de omverpakking rond zes flessen frisdrank.  

De folies worden in Ecoo Beringen, sinds eind september vorig jaar, gerecycleerd tot grondstoffen. Partners en klanten nemen ze vervolgens af en maken er opnieuw een brede waaier van folietoepassingen van verschillende kwaliteiten van. “Van de grondstoffen kunnen opnieuw vuilzakken geblazen worden, van bijna transparante heel dunne exemplaren voor thuisgebruik tot dikkere vuilzakken of sterkere folietoepassingen zoals zakken voor meststoffen”, vertelt Nathalie Verhaert van Ecoo. 

Heel België 

Ecoo Beringen doet dit type recyclage voor heel België. “België is het eerste land in Europa dat de selectieve verwerking van ingezamelde materialen nationaal organiseert”, vervolgt Verhaert. “Met de Nieuwe Blauwe Zak, uitgerold door Fost Plus, komt nu 100 procent van de huishoudelijke PE-folie naar ons om gerecycleerd te worden. Dat is een primeur voor Europa.” Het centrum sorteert de Nieuwe Blauwe Zak niet zelf uit maar is mee een onderdeel van het afvalcircuit. De zak wordt aan huis opgehaald en gaat vervolgens naar een van de vijf sorteercentra in België. Daar wordt hij uitgesorteerd in veertien fracties (petflessen, blik, brik, restplastics …)  

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.