Recyclagegroep Renewi wil omzetten vergroten via nieuwe installaties en overnames

De Brits-Nederlandse milieugroep Renewi, met een sterke verankering in België, heeft de ambities voor de komende jaren bekendgemaakt. Het bedrijf wil in vijf jaar tijd de omzet verhogen van 1,9 naar 3 miljard euro. Daarvoor zal Renewi nieuwe installaties bouwen én gerichte overnames doen.

Recyclagegroep Renewi heeft stevige doelstellingen. “We willen de omzetgroei versnellen en binnen vijf jaar uitkomen op drie miljard euro” zegt CEO Otto de Bont in De Tijd. De cijfers en doelstellingen zijn gepubliceerd in een persbericht van de milieugroep. Die cijfers tonen aan dat Renewi in het vorige boekjaar een omzet van 1,89 miljoen euro boekte. Het bedrijf zat aan amper één procent omzetgroei en daar wil Renewi wat aan doen via investeringen en overnames.

Investeringsplan

Renewi heeft een investeringsplan opgemaakt, goed voor 100 miljoen aan nieuwe installaties. Die moeten de groep een eerste bijkomende omzet opleveren. Zo zal Renewi geavanceerde sorteerlijnen en plasticrecyclagefabrieken creëren in Gent en Puurs. Renewi wil daar tegelijk meer waarde halen uit afvalstromen. “We hebben een succesvol jaar achter de rug. Zo boekten we aanzienlijke vooruitgang met de verhoging van ons recyclingpercentage, onze investeringen in geavanceerd sorteren in België, produceren van secundaire materialen voor productie van speelgoed en uitbreiding van onze leidinggevende positie in Nederland door een belangrijke overname.”

De Bont verwacht dat Renewi nog eens 500 miljoen euro extra zal halen uit gerichte overnames. “We bekijken hoe we ons ook in België kunnen versterken. Die overnames zullen afhangen van wat beschikbaar is op de markt.” De CEO ziet groeikansen in de retail- en medische sector. “In ziekenhuis wordt nog veel afval verbrand. Er is zeker potentieel om meer te recycleren via het sorteren aan de bron en het hergebruik van producten.” Voor de Bont is Benelux de kernmarkt, maar het bedrijf kijkt daarbuiten ook naar de groei in recyclage van speciale producten zoals elektrische apparaten, glas en matrassen. Al zijn voor die nicheproducten geen grote afvalophalingen nodig.

Nieuwe fase

De voorbije jaren waren ook voor Renewi lastig. Toch hoopt het bedrijf voor het boekjaar 24 dividenden te kunnen uitkeren. “Hoewel de macro-economische omgeving onvoorspelbaar blijft, heeft Renewi bewezen succesvol te kunnen opereren in jaren van grote volatiliteit. Dat deden we door onze kostenstructuur aan te passen en kostenstijgingen door te rekenen aan de klanten. Ons dynamisch prijsbeleid heeft vruchten afgeworpen. We verwachten dat de prijzen voor secundaire grondstoffen het komende jaar stabieler blijven op genormaliseerde niveau.”

lees ook

Europese lening van 40 miljoen euro helpt Renewi nieuwe projecten realiseren

De toekomst lacht Renewi toe, volgens de CEO. “Met het Renewi 2.0-programma dat vruchten afwerpt, het herstel van Mineralz&Water dat vordert en de investering in nieuwe lijnen hebben we er vertrouwen in dat Renewi kan blijven groeien. We verwachten een constante verbetering van de kaspositie in de toekomst en denken in een positie te zijn om een dividend uit te keren. Door ons marktaandeel uit te breiden willen we de beoogde versnelde omzetgroei van drie miljard euro tegen hoge marges”, besluit Otto de Bont.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.