zonnepanelen zonne-energie

Schone energiesector heeft (veel) meer banen nodig

Het regent banen in de sector van de schone energie, maar ook het aantal hoogopgeleide werkkrachten moet dringend groeien om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat is de conclusie van een IEA-rapport over tewerkstelling in de energiesector.

Het rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) onderzoekt de werkgelegenheid in de wereldwijde energiesector, per regio en technologie. Die analyse legt meteen bloot waar de veranderende behoeften zitten. Het aantal banen in de energiesector is vorig jaar gestegen tot 67 miljoen (3,5 miljoen meer dan in 2019) door groeiende investeringen in schone energietechnologie. De vraag naar goed opgeleide profielen in de sector is daardoor mee gestegen.

Van zonne-energie tot warmtepompen

Meer dan de helft van de tewerkstellingsgroei in 2022 vond plaats in sectoren als zonne-energie, windenergie, elektrische voertuigen, batterijtechnologie en warmtepompen. Fotovoltaïsche zonne-energie was veruit de grootste werkgever, goed voor vier miljoen banen, terwijl elektrische voertuigen en batterijtechnologie de snelst groeiende sectoren waren met samen meer dan een miljoen extra banen sinds 2019. De werkgelegenheid in de fossiele sector is vorig jaar gestagneerd tot op het niveau van vóór de pandemie, ondanks de recordwinsten van olie- en gasbedrijven in 2022. Vandaag blijkt dan ook dat de werkgelegenheid in duurzame energie meer dan de helft uitmaakt van de totale werkgelegenheid in de energiesector.

Toch waarschuwt het IEA ook voor een te trage groei van het aantal werknemers die zijn opgeleid in techniek en ingenieurswetenschappen. Dat blijkt uit de bevraging bij de personeelsdiensten van 160 energiebedrijven. “De ongekende versnelling in de sector van de schone energie heeft miljoenen nieuwe banen gecreëerd over de hele wereld, maar ze worden niet snel genoeg ingevuld”, zegt Fatih Birol uitvoerend directeur bij het IEA. “Overheden, de industrie en onderwijsinstellingen moeten programma’s opzetten om de expertise te leveren die nodig is in de energiesector om gelijke tred te houden met de groeiende vraag.”

lees ook

Aantal jobs in hernieuwbare energie voorbije decennium verdubbeld

Een verklaring voor het tekort aan technisch hooggeschoolde mensen kan ook liggen in het feit dat de energiesector deze profielen meer dan gemiddeld nodig heeft: ongeveer 36 procent van de werknemers in de energiesector is hoogopgeleid. In de algemene economie is dat slechts 27 procent.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.