zonnepanelen_zee_windmolens

Schone energie kent snellere vooruitgang dan velen denken aldus IEA

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een ‘opmerkelijke vooruitgang’. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn nog wel inspanningen nodig om ook de opkomende en ontwikkelingslanden helemaal mee te krijgen, zegt het agentschap. 

De transitie naar schone energie verloopt bijzonder goed, zegt het IEA, maar niet overal even snel. De verkoop van elektrische auto’s bereikte in 2022 een recordhoogte met meer dan 10 miljoen stuks, een vertienvoudiging ten opzichte van vijf jaar eerder. Echter, 95 procent van alle elektrische auto’s werd verkocht in China, de Verenigde Staten en Europa. Ook over de hoeveelheid groene energie die vorig jaar werd opgewekt, is de IEA verheugd: 340 gigawatt, de grootse capaciteitsstijging ooit. Daarmee zijn duurzame energiebronnen nu goed voor 30 procent van de wereldwijde energieopwekking, zegt het agentschap in het rapport Tracking Clean Energy Progress. 

Innovatie

Naast verschillende regio’s die nu nog achterblijven, merkt het energieagentschap ook op dat er meer innovatie nodig is binnen sommige segmenten van het energiesysteem zoals de zware industrie en het langeafstandsvervoer. “De schone energiesector heeft enorme stappen gezet het afgelopen jaar, maar er is meer nodig om de internationale klimaatdoelen te behalen”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “De ongelooflijke groei van cruciale technologie zoals zonne-energie en elektrische wagens, laat zien wat er nog mogelijk is.” 

De organisatie beoordeelt vijftig onderdelen van het energiesysteem en merkt vooruitgang in al die onderdelen, al zijn de meeste “nog niet op weg naar netto nul-emissies in 2050”. Het agentschap benadrukt de noodzaak van sterke beleidsondersteuning en meer investeringen in innovatie, in alle regio’s van de wereld, “om een bredere en snellere verschuiving naar schone energie mogelijk te maken”.

lees ook

Energieagentschap IEA verwacht kleinere olievraag

Ze benoemen de successen die geboekt werden op vlak van zonne-energie, vooral in China de VS en India, maar ook de vooruitgang die gemaakt wordt in bijvoorbeeld de bouwsector. “Overheden voeren in toenemende mate strenge energiecodes en prestatienormen in voor gebouwen, en voor het gebruik van technologieën zoals warmtepompen en koelapparatuur met lage uitstoot”, aldus het rapport. Het levert de bouw voorlopig een verbeterde score op van “niet op het goede spoor” naar “nog meer inspanningen nodig”.

Het IEA heeft ook lof voor regio’s waar het beleid erop vooruit gaat. Zo werd Indonesië het eerste land in Zuidoost-Azië dat een wettelijk en regelgevend kader vaststelde voor het afvangen en opslaan van CO2, en bracht Namibië eind 2022 een waterstofstrategie uit.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.