transitie_fossiele_brandstoffen_renewables

Shell-topman waarschuwt voor ‘onverantwoordelijke’ inperking van olie- en gasproductie

Wael Sawan, CEO van Shell, heeft tijdens een interview met de BBC gezegd dat het inperken van de olie- en gasproductie nu gevaarlijk en onverantwoord zou zijn. Met die uitspraak schuift hij voorstellen aan de kant van klimaatwetenschappers en de Verenigde Naties. Zij willen zo snel mogelijk een einde aan nieuwe olie- en gasinvesteringen.

VN-topman Antonio Guterres zei onlangs nog dat hij investeringen in nieuwe olie-en gasproductie ‘economische en morele waanzin’ vindt, weet persagentschap Belga. Ook Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap (IEA) is de mening toegedaan dat zulke investeringen moeten stoppen ‘als regeringen de klimaatcrisis serieus nemen’. Het is tegen die uitspraken en voorstellen dat Sawa nu in de tegenaanval gaat. Volgens hem en de sector dreigen de levenskosten in de hoogte te schieten. Tegenstanders vinden zijn argumenten alvast een ‘grove onjuiste voorstelling.’

‘wanhopig nood aan olie en gas’

De transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie gaat te traag, aldus Wael Sawan. Volgens hem heeft de wereld nog steeds ‘wanhopig nood aan olie en gas. Sawan is ervan overtuigd dat een hogere vraag uit Azië (met China op kop), gecombineerd met een koude Europese winter, de energiekosten opnieuw de hoogte in kan jagen. De Shell-CEO spreekt zelfs van een ‘biedstrijd’ tussen armere landen voor gas, het afgelopen jaar. Daarmee doelt hij op landen als Pakistan en Bangladesh, waar kinderen ‘moesten werken en studeren bij kaarslicht’, omdat ze geen toegang hadden tot vloeibaar aardgas.

lees ook

‘Olievraag zal al tegen 2028 verschrompelen’

De uitspraken van Sawan zetten hem meteen vol in de wind. In een gesprek met de BBC weerlegt Claire Fyson (Climate Analytics instituut) diens bezorgdheid. “Het idee dat het een juiste keuze is tussen onze verslaving aan fossiele brandstoffen of werken bij kaarslicht is een grove onjuiste voorstelling van de werkelijkheid. Zeker op een moment dat we weten dat hernieuwbare energiebronnen schoner, goedkoper en beter voor de volksgezondheid zijn.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.