hydrant fuel dispenser Skytanking Brussels Airport

Skytanking bestelt twee elektrische brandstofdispensers voor Brussels Airport

De twee op maat gemaakte ‘hydrant fuel dispensers’ zijn besteld na een uitvoerige test op Brussels Airport. De branstofverdelers halen vliegtuigbrandstof uit het ondergrondse leidingensysteem en pompen die in het vliegtuig.

Tijdens de testperiode van enkele maanden voerde Skytanking meer dan 2.200 tankbeurten uit die inzicht gaven in de optimale batterijprestaties, het vereiste chassis en de laadinfrastructuur. Brussels Airport laat in een persbericht weten dat de op maat gemaakte voertuigen waarschijnlijk begin 2024 in gebruik zullen worden genomen. De elektrificatie past in het Stargate project, een initiatief van de luchthaven in het kader van de Europese Green Deal. Dat project moedigt de implementatie aan van innovatieve oplossingen om de luchthavensector groener te maken. Het verricht ook onderzoek om de uitstoot van grondoperaties te verminderen.

Omgebouwde dieseltruck

Stargate-partner Skytanking begon vorig jaar de twee volledig elektrische hydrant fuel dispensers te testen op Brussels Airport. Het ging om omgebouwde elektrische voertuigen van Turkisch Fuel Services die oorspronkelijk een dieselmotor aan boord hadden. Ze werden in België ontworpen en getest om inzicht te verkrijgen in het energieverbruik in functie van het vliegtuigmodel, de gemiddelde afstand per tankbeurt en de weersomstandigheden. Na de geslaagde testperiode heeft Skytanking beslist om twee op maat gemaakte voertuigen te bestellen.

Die brandstofverdelers zullen worden gebouwd op een elektrisch chassis, met het oog op een eenvoudige reproductie. Omdat nieuwe technologieën ook risico’s inhouden, heeft Skytanking een bijkomende studie hierrond laten uitvoeren. De studie moet de risico’s met de hoogspanningstechnologie minimaliseren en de vereiste lithiumbatterijen bepalen om zo de ecologische voetafdruk van het productieproces te verkleinen. Naar verwacht zal het gekozen batterijtype minstens tien jaar efficiënt moeten functioneren, en ook onder warme omstandigheden een stabiele temperatuur behouden.

Subsidies

Het Stargate project heeft als doel nieuwe technologieën en implementaties te onderzoeken die de volledige Europese luchthaven- en luchtvaartindustrie groener kunnen maken. De resultaten van specifieke projecten moeten het mogelijk maken om dezelfde principes ook op andere luchthavens in Europa in te zetten, zelfs buiten het opzet van het oorspronkelijke programma. Het project kreeg Europese financiële steun in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon van de Europese Unie.

lees ook

Brussels Airlines tankt in Zaventem duurzame vliegtuigbrandstof van Neste

De twee nieuwe brandstofverdelers zullen begin 2024 operationeel zijn. De bestelling van de voertuigen gaat gepaard met de implementatie van de nodige laadinfrastructuur op de Brusselse luchthaven.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.