Daf Electric Truck Assembly
Eindhoven, Daf Electric Truck Assembly

DAF opent nieuwe assemblagefabriek voor elektrische trucks

Vrachtwagenbouwer DAF heeft een nieuwe assemblagefabriek voor batterij-elektrische trucks geopend in Eindhoven. Vanaf deze zomer zullen de eerste modellen van de band rollen. Met de elektrische vrachtwagens zet DAF een nieuwe stap om de CO2-uitstoot te verlagen.

DAF heeft de fabriek neergepoot op de belangrijkste productiesite in Nederland. De vrachtwagenbouwer heeft ook een site in het Belgische Oevel. De nieuwe faciliteit zal een grote rol spelen bij de verdere ontwikkeling van het bedrijf op het gebied van duurzame transportoplossingen. De fabriek herbergt op een oppervlakte van 5.000 m² twee subassemblagelijnen voor de voorbereiding van de batterijpakketten en de Electric Drive module. Die laatste bestaat uit het voorste batterijpakket, de hoogspanningsaansluitdoos en geëlektrificeerde hulpapparatuur.

500 km autonomie

De hoofdcomponenten en e-motor met geïntegreerde versnellingsbak worden nadien gemonteerd op de hoofdassemblagelijn van bijna 150 meter. DAF heeft de nieuwe fabriek gebouwd voor de productie van zijn nieuwste generatie batterij-elektrische vrachtwagens. De modellen XD en XF zijn verkrijgbaar in verschillende configuraties. Ze hebben een volledig elektrische actieradius tot 500 kilometer. Het is, met zorgvuldige planning van routes en opladen, mogelijk om tot 1.000 ‘zero emissie’ kilometers te komen.

Het snelladen tot 350 kW kunnen de batterijpacks in drie kwartier tot tachtig procent opladen. De nieuwe generatie elektrische vrachtwagens zullen vanaf deze zomer van de band rollen in de nieuwe DAF Electric Assembly-fabriek. De constructeur verwacht dat de productie in de nabije toekomst zal oplopen tot duizenden voertuigen per jaar. DAF mikt daarmee op de steeds groeiende vraag naar emissievrije voertuigen.

lees ook

Sector-overschrijdende samenwerking nodig voor succes elektrische vrachtwagens

Subsidievragen

In Het Nieuwsblad zegt president-directeur Harald Seidel dat de markt klaar is voor vrachtwagens die over een kleinere afstand leveren. De Nederlandse overheid kan de subsidieaanvragen voor de omschakeling niet bijhouden. “Nederland heeft 30 miljoen euro klaargezet om te investeren in elektrische trucks, maar er zijn nu al voor 120 miljoen euro aanvragen”, aldus Seidel. De e-trucks krijgen aangepaste cabines, gemaakt in Oevel. Een vernieuwd dashboard is één van de blikvangers.

De directeur schrijft de verbrandingsmotor nog niet af. “Een elektrische vrachtwagen kost nog altijd twee tot drie keer zoveel als een diesel. Bovendien zou de batterijlading voor grote afstanden de truck veel te zwaar maken.” Daarom zet DAF ook hard in op de ontwikkeling van een waterstofmotor. Daardoor heeft volgens Seibel de verbrandingsmotor een schone en duurzame toekomst in het vrachtverkeer.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.