Tim Biesmans Solar Home Charge

Solar Home Charge koppelt ‘overtollige’ zonne-energie aan elektrische auto’s 

Sinds 1 juli 2022 is het toegelaten het stroomoverschot van zonnepanelen te verkopen of te delen. Dat kan een goede manier zijn om de energiefactuur te drukken, door bijvoorbeeld de opgewekte energie die overdag niet is verbruikt te verkopen om elektrische wagens op te laden. Tim Biesmans ontwikkelde het online platform Solar Home Charge dat handig inspeelt op die mogelijkheid en eigenaars van zonnepanelen en elektrische auto’s bij elkaar brengt. 

Bruggeling Tim Biesmans kwam met het idee naar voor tijdens de heisa rond de stopzetting van de terugdraaiende teller. “Eigenaars van zonnepanelen worden vandaag slechts in beperkte mate vergoed voor de energie die ze injecteren op het net. En daar wilde ik iets aan veranderen”, stelt Tim Biesmans. Door een online platform te ontwikkelen, breng hij eigenaars van zonnepanelen en bestuurders van elektrische wagens bij elkaar. 

Energie verkopen 

Het nieuwe platform biedt eigenaren van zonnepanelen de mogelijkheid om energie te verkopen aan particulieren en ondernemingen tegen een betere vergoeding. “Het enige wat ze moeten doen is hun parkeerplaats ter beschikking stellen als oplaadpunt. Dat gebeurt via een eenvoudige registratie”, gaat Biesmans verder. “Iedereen die in het bezit is van zonnepanelen kan zich registreren op het platform. Net als elke bestuurder van een elektrische wagen. Op die manier linken we de behoefte van die laatsten aan de energie-overschotten van de eersten.” 

De geregistreerde laadlocaties zijn voor de bezitter van een elektrische wagen duidelijk zichtbaar en een laadsessie inplannen kan op elk moment. Dat gebeurt via een ‘Shelly Smart Plug’, waarbij het volledige laadproces geregistreerd en opgeslagen wordt. Ook de betaling loopt via het platform. “Voor bestuurders van een elektrische wagen is het grote voordeel dat de aankoopprijs voor de stroom lager ligt dan deze aan publieke laadpalen. Wanneer het laadpunt over een oprit beschikt, dan vallen ook eventuele parkeerreglementen en –kosten weg.”  

lees ook

Europese productie van wind en zonne-energie overtrof voor het eerst die van aardgas

“Bovendien draagt Solar Home Charge ook bij tot netstabiliteit door zonne-energie te verbruiken wanneer er veel opbrengst is. Een inventieve en efficiënte manier dus om duurzaam om te springen met energie”, besluit Tim Biesmans. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.