A,Pile,Of,Styrofoam,Boxes,And,Packaging,Discarded,As,Rubbish.

Soprema hergebruikt piepschuimverpakkingen van Fnac Vanden Borre 

Sinds 2020 werkt Fnac Vanden Borre samen met Recycling Partners Belgium (RPB) om het afvalmateriaal te verduurzamen. Het moederhuis achter de winkelketens Fnac en Vanden Borre wil het restafval verminderen, recyclages verhogen en transporten (CO2) terugdringen.  

In die optiek slaat Fnac Vanden Borre nu de handen in elkaar met Soprena. De bedrijf is gespecialiseerd in waterdichting en isolatie. Soprena zal het EPS-afval (Expanded PolyStyrene), beter bekend als piepschuim, inzetten als grondstof voor het vervaardigen van XPS isolatie (geëxtrudeerd polystyreen). Dat piepschuim is afkomstig van het beschermend verpakkingsmateriaal rond elektro en huishoudtoestellen. Jaarlijks zamelt Fnac Vanden Borre tot 250 ton in van het volumineuze materiaal.  

Compacteren en lokaal verwerken 

Het afval komt terecht in drie van de vijf leveringsplatforms van het bedrijf. Tot voor kort werd het materiaal onbehandeld afgevoerd naar de verwerker, tot tien volle vrachten per week. Het verbeterproces begon met de beslissing om het piepschuim centraal te compacteren, vooraleer het te vervoeren. De EPS-compactor staat op de site in Willebroek en produceert briketten die per palet worden opgestapeld. Door die manier van werken bespaart het bedrijf 400 ritten per jaar, goed voor een verminderde CO2-uitstoot met 27.033 kg.  

De paletten met EPS worden afgevoerd naar de site van Soprema in Tongeren, waar het ingezet wordt als grondstof voor de productie van XPS-isolatie voor (hoofdzakelijk) de Belgische markt. Het is een lokale, circulaire oplossing want XPS is op haar beurt recycleerbaar waardoor het naast een uitstekend isolatiemateriaal ook een duurzaam product is. Soprema en RPB zijn trouwens een partnerschap gestart om afval- en materialenbeheer te verduurzamen zodat de hele keten mee onder de loep wordt genomen.  

Duurzame consumptie 

“De samenwerking met RPB past perfect in het strategisch plan Everyday van onze groep, dat duurzame consumptie centraal stelt”, zegt Ann Van Vooren, Procurent Manager bij Fnac Vanden Borre. “Bovendien stelt dit initiatief ons in staat om vooruitgang te boeken in ons streven om de CO2-uitstoot van onze activiteiten tegen 2030 met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2019. Om dit te bereiken moeten we de manier waarop we de dingen doen continu in vraag stellen en optimaliseren. Dankzij deze innovatieve samenwerking met Soprema kunnen we pioniers zijn op het vlak van afvalbeheer en onze missie waarmaken.” 

lees ook

Keverlarve die piepschuim verteert inzetbaar bij recyclage van plastic?

“Het plaatsen van de compacteer-installatie is een investering in de toekomst”, gaat Dimitri Hendrickx, Sourcing Manager bij Soprema, verder. “Omdat het piepschuim dichtbij de bron wordt gecompacteerd, is ook de hele logistieke keten errond efficiënt en besparen we heel wat vrachtverkeer. Soprema is de komende jaren verzekerd van een constante flow aan zuiver EPS voor recyclage. Dit geeft onze recycling plant in Tongeren een basis aan hernieuwbare grondstoffen voor de productie van circulaire XPS-isolatie voor de lokale markt, en wordt de inzet van virgin grondstoffen beperkt.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.