Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen 

Tetra Pak is, samen met MAX IV, begonnen met baanbrekend onderzoek naar de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Met het onderzoek wil Tetra Pak nieuwe inzichten verkrijgen in de nanostructuur van vezelmaterialen. De eerste toepassing is gericht op het optimaliseren van papieren rietjes. 

Dit is het allereerste industriële onderzoeks- en ontwikkelingsexperiment dat plaatsvindt bij ForMAX, een nieuwe onderzoeksfaciliteit gewijd aan het bestuderen van materialen uit bossen. De wereldwijde vraag naar veilig, voedzaam voedsel stijgt en tegelijkertijd neemt de grondstoffenschaarste toe. Het wordt daarom steeds noodzakelijker om verpakkingsoplossingen te ontwikkelen die zo min mogelijk gebruik maken van schaarse hulpbronnen. Nieuwe materialen op basis van papier zullen nieuwe mogelijkheden bieden.  

Veiligheid waarborgen 

Het is essentieel dat de voedselveiligheid gewaarborgd blijft en dat toekomstige oplossingen optimaal recycleerbaar blijven, goed bestand zijn tegen vloeistoffen en vochtigheid, en tegelijkertijd voldoen aan de toegenomen duurzaamheidseisen. “Diepgaande kennis van de structuur en eigenschappen van materialen is van cruciaal belang bij de ontwikkeling van de verpakking van de toekomst”, aldus Eva Gustavsson, Vice President Materialen & Verpakkingen bij Tetra Pak. “Het is onze ambitie om de meest duurzame voedselverpakking ter wereld te leveren.” 

“De verpakking van de toekomst is volledig recycleerbaar en heeft een minimale impact op het milieu. Het gebruiken van hernieuwbare materialen en een toename van vezelrijk materiaal is essentieel. Met dit onderzoek helpt Tetra Pak nieuwe inzichten te verkrijgen in plantaardige materialen als basis voor toekomstige innovaties.” 

lees ook

James Dyson Award 2023 bekroont duurzame en innovatieve projecten

mijlpaal 

Bij ForMAX is het enthousiasme, net als bij Tetra Pak, heel groot. “Het experiment dat we bij ForMAX uitvoeren is een mijlpaal voor zowel de academische wereld als de verpakkingsindustrie”, aldus Kim Nygård, Manager, ForMAX beamline, MAX IV. “De onderzoeksfaciliteit is de eerste in zijn soort en zal zowel fundamenteel als toegepast industrieel onderzoek vergemakkelijken naar hoe nieuwe, duurzame materialen in de toekomst gebruikt kunnen worden. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat we Tetra Pak ondersteunen bij de ontwikkeling van duurzame, toekomstbestendige verpakkingsmaterialen.” 

Het eerste onderzoek richt zich op papieren rietjes. “Dit biedt analysemogelijkheden in hoe het materiaal van papieren rietjes in realtime reageert op veranderingen in de omgeving”, verklaart Eskil Andreasson, Technologie Specialist Virtual Modelling bij Tetra Pak. We bekijken hoe het rietje reageert op verschillende soorten vloeistoffen onder strikt afgesloten omstandigheden. Deze nieuwe inzichten en kennis worden toegepast bij de ontwikkeling van toekomstige papieren rietjes in onze virtuele modelleertools, waardoor we de functionaliteit kunnen verbeteren.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.