plastic lunchdozen

Vaatwasser als bron van microplastics in afvalwater

Plastic brooddozen en andere huishoudelijke verpakkingen verliezen bij elke afwasbeurt minuscule deeltjes. Australisch onderzoek toont aan dat een vaatwasser tot bijna een miljoen micro- en nanoplastics per wasbeurt in het afvalwater kan lozen.

Dagelijks gebruik met onverwachte impact

Wetenschappers van de Universiteit van Queensland onderzochten het effect van standaard vaatwascycli op plastic huishoudmateriaal. Tijdens het afwassen worden de voorwerpen blootgesteld aan hitte, waterdruk en chemische reinigingsmiddelen. Dat tast het oppervlak van het plastic aan en leidt tot slijtage, waarbij micro- en nanoplastics vrijkomen.

Een enkele vaatwasbeurt met een lading plastic keukengerei kan tot 920.000 deeltjes in het afvalwater brengen. Voor een gemiddeld huishouden komt dat jaarlijks neer op zo’n 33 miljoen microplastics. In gewicht is dat beperkt – slechts zo’n 6 milligram per persoon per jaar – maar de wijdverspreide verspreiding maakt het toch problematisch.

De onderzoekers wijzen erop dat zelfs relatief kleine emissies per huishouden, vermenigvuldigd over miljoenen gebruikers, leiden tot een substantiële bijdrage aan wereldwijde plasticvervuiling. Bovendien zijn micro- en nanoplastics bijzonder moeilijk uit het water te filteren zodra ze het milieu bereiken.

Voorstellen voor aanpassing

De onderzoekers pleiten voor aanpassingen aan zowel toestellen als producten. Fabrikanten van vaatwassers zouden filters kunnen integreren die plasticdeeltjes opvangen voordat ze het rioolwater bereiken. Ook de ontwikkeling van duurzamer, vaatwasbestendiger plastic kan de uitstoot verminderen.

Hoewel de impact op korte termijn beperkt lijkt, beschouwen de onderzoekers deze vervuiling als een voorbeeld van een bredere problematiek. Elvis Okoffo, een van de auteurs, benadrukt het belang van preventie. “Het is efficiënter om microplastics op te vangen aan de bron dan om achteraf te investeren in dure saneringsmaatregelen.”

Met steeds meer aandacht voor microplasticvervuiling in ecosystemen, onderstrepen de bevindingen hoe alledaags gebruik van kunststof ook via onschuldige toepassingen zoals afwassen kan bijdragen aan het probleem.

lees ook

Kauwgom laat microplastics vrij tijdens het kauwen

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.