LSU_LRM_EuraTechnologies

Vlaamse en Franse innovatiehubs bundelen krachten

Limburg Startup Vlaanderen en startup-incubator/accelerator EuraTechnologies uit Noord-Frankrijk gaan samenwerken. Dat hebben beide partners vandaag bekend gemaakt. Met de samenwerking willen LSU en EuraTechnologies hun ecosystemen versterken.

Het open platform Limburg Startup Vlaanderen telt zeven innovatiehubs, elk met hun eigen focus. Begin juli stak een delegatie van LSU en LRM de grens over richting Frankrijk om er de mogelijkheden en technische details te bespreken van een samenwerking, weet Belga. De toenadering kwam er nadat eerder een Franse afvaardiging een bezoek bracht aan de Corda Campus in Hasselt. “Het is een perfecte match die veel toegevoegde waarde zal brengen voor ecosystemen”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, waartoe Limburg Startup behoort.

complementariteit

Toen bekend werd dat één van de grootste incubatoren in de EU zijn internationaliseringsstrategie aan het uitstippelen was, spaarde FIT Lille kosten noch moeite om EuraTechnologies te introduceren in het bruisende startup-ecosysteem van Vlaanderen. “Van het afstemmen van focussectoren tot diensten en aanpak: EuraTechnologies besefte al snel dat de onmiskenbare complementariteit met de Limburgse incubatoren de weg vrijmaakt voor een vruchtbare samenwerking”, gaat Willem-Frederik Vander Poorten, Head of Office FIT Lille verder.

Limburg Startup (LSU) is de overkoepelende start-upcommunity in Limburg. “Limburg Startup is een startup-community, ondersteund en ontwikkeld door het ondernemende ecosysteem in de Limburgse regio” verklaart Marc Beenders, Senior Corporate Community Manager van LSU. In totaal gaat het om 7 incubatoren: Corda INCubator (Hasselt), DronePort (Sint-Truiden), Greenville (Houthalen-Helchteren), IncubaThor (Genk), C-mine Crib (Genk) en BioVille (Diepenbeek).

Drievoudige versterking
De details over hoe de incubatoren bruggen willen bouwen tussen het start-up ecosysteem van Vlaanderen en Frankrijk zullen binnenkort duidelijk worden. “Voor nu zien we al minstens drie vitale kansen die beide regio’s kunnen benutten”, aldus Tom Vanham. “Ten eerste wordt het voor start-ups veel makkelijker om de naburige markt te betreden en er een project, product, dienst of idee te lanceren. Ten tweede geloven we sterk in kennisuitwisseling. Door best practices, gespecialiseerde knowhow en bedrijfsnetwerken op elkaar af te stemmen, kunnen beide incubatoren hun aanpak verfijnen.”

“Tot slot vergroot deze samenwerking onze aantrekkingskracht bij buitenlandse starters. Rekening houdende met de zeer ambitieuze plannen die er in aantocht zijn voor Corda Campus, zal die aantrekkingskracht bovendien nog groter worden de komende jaren.” Roel Mentens, Lead Corda INCubator, vult aan: “We bouwden al een sterke expertise en samenwerking uit met verschillende buitenlandse incubatorennetwerken, waaronder Nederland, Duitsland, Singapore en China. Zo introduceerden we afgelopen jaar 25 bewoners van Corda INCubator in ons buitenlandse incubatorennetwerk. Met EuraTechnologies hebben we er een sterke speler bij, die bovendien ook perfect aansluit op de marktvraag. Want veel start-ups kijken in eerste instantie naar de ons omringende landen om hun business uit te breiden.”

lees ook

Vlaams-Nederlandse samenwerking ConnectSME versnelt duurzame innovatie

Uiteraard klinken ook vanuit Frankrijk positieve geluiden. “Samenwerken met gelijkgestemde incubatoren en acceleratoren in heel Europa is een belangrijke manier voor EuraTechnologies om start-ups te helpen om succesvol op te schalen”, zegt Koussée Vaneecke, voorzittter van EuraTechnologies. “Onze speeltuin is de EU-markt. Door onze expertise te delen en onze krachten te bundelen met lokale partners, versnellen we de bedrijfsontwikkeling van onze ondernemers. Dit partnerschap is een cruciale stap in onze nieuwe internationale strategie. We zijn FIT dankbaar voor hun matchmaking en verheugen ons op de samenwerking met de 7 incubatoren van Limburg Startup.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.