FacThory Thor Park

Sirris eerste ‘bewoner’ van Thor Park

Sirris, het innovatiecentrum voor de technologische industrie in België, verhuist zijn laboruimte van Diepenbeek naar het Genkse Thor Park. Daarmee is Sirris de eerste bewoner van het ecosysteem FacThory.

De nieuwe locatie biedt Sirris de mogelijkheid om de komende jaren verder te investeren in zijn industriële testomgeving en die uit te breiden tot zo’n 1.300 m2. Dat moet het innovatiecentrum toelaten elk jaar ongeveer 15 procent extra innovatietrajecten op het ​ vlak van productieprocessen te realiseren. Op die manier helpt Sirris de concurrentiekracht van de bedrijven in ons land te vergroten door hun fabricageprocessen verder te automatiseren, te digitaliseren en te robotiseren.

Sirris laat haar vertrouwde stek op het Wetenschapspark in Diepenbeek na 23 jaar achter zich en is vanaf 2024 officieel de allereerste bewoner van FacThory op het Genkse Thor Park, de campus voor bedrijven in de innovatieve energie- en slimme maakindustrie. “Dit is een geweldige kans voor Sirris”, legt Herman Deracht, Managing Director van Sirris uit. “We staan te popelen om samen te werken met andere gelijkgestemde organisaties en bedrijven die na ons zullen toetreden tot dit ecosysteem en gebruik zullen maken van de collectieve expertise die beschikbaar wordt in deze nieuwe moderne faciliteit.

Sirris-gebouw in het Thor Park

Innovatie stimuleren

Het partnership zal de uitwisseling van kennis bevorderen, toegang bieden tot hightechfaciliteiten en de samenwerking in het productie-ecosysteem vergemakkelijken. Samen zullen we zo werken aan het herdefiniëren van productieprocessen, het stimuleren van innovatie en het creëren van een duurzame toekomst voor de maakindustrie in Limburg en bij uitbreiding in België. Sirris heeft tientallen jaren ervaring in geavanceerde productietechnologieën. De organisatie werkt nauw samen met bedrijven van alle groottes om hun concurrentievermogen te verbeteren en duurzame groei te stimuleren.

Concreet zullen bedrijven op de nieuwe site van Sirris terecht kunnen voor het produceren van precisie-onderdelen, het opzetten van pilootlijnen voor nieuwe productiesystemen en een permanente ‘4.0 Made Real’-demonstrator. Die laatste laat bedrijven toe te leren over een gedigitaliseerd en energie-efficiënt productiesysteem. “We zijn verheugd om Sirris te verwelkomen als onze eerste bewoner bij FacThory”, aldus Joris Merckx, CEO van Thor Park. “Hun uitgebreide ervaring en expertise zullen van onschatbare waarde zijn bij het vormgeven van de toekomst van productie in Genk en daarbuiten.”

lees ook

Thorpark krijgt thermisch net van de vijfde generatie

Maakbedrijven aantrekken

FacThory wil samen met Sirris onvegeer 50 maakbedrijven aantrekken op de campus en werk creëren voor 400 mensen. “Met zijn rijke ervaring als toonaangevend innovatiecentrum voor de technologische industrie schieten we meteen met een sterke kennispoot uit de startblokken op FacThory”, concludeert Tom Vanham, voorzitter van Thor Park nv en algemeen directeur van LRM.  “Sirris realiseert samen met bedrijven ruim 1.300 innovatieprojecten per jaar. Het is dus een zeer belangrijke speler en absoluut een verrijking voor de maakindustrie hier op deze Genkse campus.”

“Met hun praktische ondersteuning, scherpe expertise, state-of-the-art infrastructuur en frisse vernieuwende ideeën sluit Sirris bovendien perfect aan bij de ambitie van Thor Park nv om voorsprong te nemen op het vlak van innovatie, creativiteit en duurzame projecten. We wensen Sirris veel succes op onze FacThory en kijken al uit naar de volgende boeiende bedrijven die zich hier op onze multifunctionele campus, gericht op slimme maakindustrie, zullen vestigen. FacThory zal immers een cruciale rol spelen in de transitie naar een duurzame economie en sterke Vlaamse maakindustrie.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.